Belföld

A magyarok fele feloszlatná a gárdát

A magyarok fele egyetért a Magyar Gárda feloszlatásáról szóló bírósági döntéssel, a megkérdezettek harmada azonban túl keménynek tartja a rendőrség fellépését a gárdisták szombati tüntetésén - derül ki a Népszabadság megbízásából készített Medián-felmérésből.

A szervezet működésének véget vető, jogerős döntéssel kapcsolatban megosztott a közvélemény. Tíz emberből öten értenek egyet a bíróság ítéletével, körülbelül négyen utasítják el. A legkevésbé a Jobbiknak is jelentős számú szavazót adó fiatal felnőttek, valamint a Fidesz-szavazók fogadják el az ítélőtábla döntését (41 és 38 százalék) – olvasható a csütörtöki Népszabadságban.

Néhány nappal a bíróság döntése után a népesség túlnyomó része hallott róla, hogy feloszlatták a Magyar Gárdát (82 százalék), illetve hogy a gárda és az őrizetbe vett Budaházy György mellett szerveztek tüntetést szombatra (75 százalék) – tette hozzá a napilap.

A felmérés szerint a megkérdezettek több mint harmada túl keménynek tartotta a rendőri fellépést a szombati tüntetésen, a budapestieknek azonban fele mondta azt, hogy kemény volt a rendőri szigor.

A Medián július 7-én készítette országos felmérését ezer ember telefonos megkérdezésével – olvasható a Népszabadságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik