Belföld

Akik nem kérnek a Jobbikból

Online várja az aláírásokat „nem az én nevemben" mottóval a Jobbik európai parlamenti választási eredményével kapcsolatban a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom (MMM).

A honlapon a következő mondatot lehet saját fénykép feltöltésével aláírni: “Nem az én nevemben! A Jobbik három képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe (EP). De Morvai Krisztina, Balczó Zoltán és Szegedi Csanád engem, európai polgárt nem képviselnek.”

Az MMM egyik kezdeményezője, Kovács Éva szociológus elmondta, az EP-választások eredményét látva döntött úgy a mozgalom, egy honlapot indítanak, amelyen lehetőséget akarnak biztosítani azoknak, akikben félelmet kelt a Jobbik vagy a hasonló európai formációk, hogy nyilvánosan is kifejezhessék: másképpen gondolkodnak az országról, Európáról és a világról. Azoknak is szól az oldal, akik ellen a Jobbik politikája irányul, s eddig úgy gondolták, egyedül vannak a félelmeikkel – tette hozzá.

Kovács Éva hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy a választási eredmények legitimitását próbálná az MMM megkérdőjelezni, hanem arról, hogy a titkos, egyszeri választással szemben ők egy nyílt, közösségi, folyamatos tiltakozást indítottak. Elmondta, hogy az EP-választások után a britek is – akik részben mintaképül szolgáltak – elkezdtek egy ilyen vállalkozást “Not in my name” címmel.

Ugyanakkor hangsúlyozta, az aláírásokat egyelőre nem akarják eljuttatni az Európai Parlamentnek vagy a magyar politikai élet szereplőinek, de terveik szerint az akcióval egy új, alternatív nyilvánosság megteremtéséhez járulnak hozzá.

Az oldalt szerdáig csaknem nyolcezren írták alá. A kezdeményezők jövő hétfőn sajtótájékoztatón részletesen is ismertetik a honlapot.

A Méltóságot Mindenkinek Mozgalom azért jött létre, hogy küzdjön a megkülönböztetés, az intolerancia, a gyűlölet és a politikai szélsőségességek ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik