Belföld

Hőségriasztást adtak ki

Az időjárási előrejelzések alapján első fokú, figyelemfelhívó hőségriasztást jelzett szerdára és csütörtökre az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

A Tiszántúl északi harmadán és Borsod-Abaúj-Zemplén megye legkeletebb részén a napi középhőmérséklet helyenként 25 Celsius-fok is lehet. Ez azt jelenti, hogy napközben a legmagasabb hőmérséklet elérheti a 33 Celsius-fokot is, de a 27 fokot biztosan meghaladja szerdán és csütörtökön. Hajnalban is csak 15 és 21 Celsius-fok közötti „lehűlésre” lehet számítani.

Péntektől vasárnapig sem várható jelentősebb hőmérsékletcsökkenés: a hét végi napokon napközben 25 és 30 Celsius-fok közötti meleg várható, és hajnalban sem mutat majd 14 Celsius-fok alatti értéket a hőmérő. Falus Ferenc országos tiszti főorvos ezért felhívást tett közzé, ebben arra kér mindenkit, hogy ha teheti, a déli órákban tartózkodjon hűvös helyen a hőség és az erős UV-B sugárzás miatt. A folyadékpótlás fontosságára is felhívta a figyelmet, és azt kérte, hogy az idősekre, betegekre és a kisgyermekekre mindenki különösen figyeljen oda, a kirándulók, utazók pedig mindig vigyenek magukkal elegendő folyadékot.

A meteorológiai szolgálat szerdára UV-B-riasztást adott ki, mert előrejelzései szerint az ország északkeleti részén 7,6-es, tehát nagyon erős sugárzás várható. Ez folyamatos lesz, több órán keresztül tart majd, és a teljes északkeleti országrészre érvényes lesz. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén már bőrpír keletkezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik