Belföld

Sárfolyam pusztított Zalában

Zala megye számos településén okozott károkat önkormányzati ingatlanokban és magánházakban pénteken délután egy kiterjedt zivatar és felhőszakadás - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyelete az MTI-t. A megyében több településen házakat és utakat öntött el a sáros víztömeg, autók fulladtak le és közlekedési balesetek is történtek a csúszós utakon.

Az esti órákig mintegy 20 településre több mint 35 alkalommal riasztották a tűzoltókat, főként vízbetörések, elöntések miatt. A legrosszabb helyzet Magyarszerdahelyen, Borsfán és Oltárcon alakult ki a sáros áradattal elöntött házak miatt.

Magyarszerdahelyen zsákolnak (Fotó: MTI)

Magyarszerdahelyen zsákolnak (Fotó: MTI)

A csúszós utakon több helyen is balesetek történtek, a legsúlyosabb a 76-os főút almásházai elágazójánál, ahol a tűzoltók segítségével szabadították ki az utasokat a járművekből. Itt két személygépkocsi frontálisan ütközött össze, a balesetben összesen nyolcan sérültek meg, köztük négyen súlyosan – közölte a katasztrófavédelem ügyeletese az MTI-vel.

Lökhárítóig merülve

A 74-es főutat Bocska közelében több helyen is átmosta a víz, az autók csak egy sávon tudtak lökhárítóig merülve haladni a vízben. Lispeszentadorján és Bázakerettye között több autó is elakadt az utakat elárasztó sáros áradatban, őket az éppen a közeli településekre vonuló tűzoltók segítették ki a bajból.

Az MTI tudósítója Magyarszerdahelyen azt tapasztalta, hogy mintegy félszáz ház került víz alá alig néhány perc alatt az özönvíz miatt megáradt Kürtös pataktól. A víz elöntötte a falu főutcáját és az ott lévő lakóházakat, kerteket.
A településre vezető úton több autó is lefulladt a hömpölygő vízben, a faluban egy személygépkocsit a tulajdonosa már nem tudott kivezetni, mert a hullámzás az árokba lökte.

Sáros áradat

Borsfán szintén lakóházakat, udvarokat és az önkormányzat hivatalát öntötte el a közeli dombokról lezúduló sáros áradat, amely néhol 20-30 centiméter vastagon hömpölygött. Réffy József polgármester a helyszínen az MTI-nek azt mondta, ekkora sárfolyam még nem érte el a falut, amely éppen most várja egy 50 millió forintos, csapadékvíz-elvezetésre benyújtott pályázat eredményét.

Lovásziban szintén az utcán hömpölygött és pincékbe tört be a víz. Lentiben villám csapott egy házba, a kéménye ledőlt, ezután fóliával takarták le a megsérült részt a tűzoltók.
Letenyén a piacra zúdult nagy mennyiségű víz, Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Zalakaroson, Bánokszentgyörgyön, Gelseszigeten, Gellénházán és Zalaszentbalázson főként vízbetörések miatt riasztották a tűzoltókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik