Belföld

Fidesz: Pécs ellen szavaztak a szocialisták

A Fidesz képviselői indítványa azt célozta, hogy a 2009. évi költségvetési törvény módosításával Pécs az Európa Kulturális Fővárosa Projekt sikeres megvalósításához pályázat keretében egymilliárd forintos önrészt tudjon lehívni. Ezt gátolták meg az MSZP képviselői - áll a párt nyilatkozatában.

Szili Katalin nem vett részt a szavazásban, a pécsi szocialista országgyűlési képviselők korábbi ígéretük ellenére nem támogatták azt az önálló képviselői indítványt, amelyet sürgősséggel próbált a Fidesz az Országgyűlés elé vinni a nyári szünetre tekintettel.

Az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben a 2009. évi költségvetési törvény nem tartalmazza az önrészpályázatok nevesítettjei között Pécset és az EKF 2010 programot. Ezen mulasztás következtében a város nem tudja megpályázni az Európa Kulturális Fővárosa Projekt sikeres megvalósításához elengedhetetlen 1 milliárd forintos önrészt.

A költségvetési törvény módosítása után a vonatkozó önkormányzati miniszteri rendelet módosításával már minden akadály elhárul, elhárult volna a projekt sikeres megvalósítása elől – áll az MTI-nek eljuttatott nyilatkozatban.

A Fidesz nyújtott be önálló képviselői indítványt a parlamentben, amely a 2009. évi költségvetési törvény módosításával lehetővé tette volna, hogy Pécs az Európa Kulturális Fővárosa Projekt sikeres megvalósításához hozzájusson az 1 milliárd forintos önrészhez. Az MSZP képviselői – korábbi ígéretük ellenére – ezt nem támogatták.

“A parlament nyári szünetelése miatt az indítványt, házszabálytól eltérően és sürgősséggel kellett volna megtárgyalni, mert Pécs kifut az időből. Az MSZP azonban ezt megakadályozta. Ezzel nemet mondtak Pécsre és a pécsiekre” – írják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik