Belföld

A hallgatók 3 miliót veszítenek az áfaemeléssel

Gondot okozhat a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) az áfakulcs ötszázalékos emelése, a kieső összeg hiánya miatt programok maradhatnak el, illetve csak csökkentett költségvetéssel valósulhatnak meg - mondta Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke kedden az MTI-nek.

A probléma abból fakad, hogy a HÖOK nem tartozik “az áfakörös szervezetek” közé, azaz nem számol el általános forgalmi adót, így a számlák összege öt százalékkal fog majd emelkedni. Ez azt is jelenti, hogy ennyivel kevesebb összegből gazdálkodhat a hallgatói szervezet – közölte.

Miskolczi Norbert azt mondta, hogy számításaik szerint ez féléves szinten 2,5-3 millió forintos kiesést jelent majd. Emiatt elmarad a tavaszi esélyegyenlőségi nap, de a rendelkezésre álló források csökkenése érintheti a felsőoktatási mentorprogramot, a HÖOK működési költségeit és a karrierirodák működését népszerűsítő karrierprogramot is.

A hallgatói szervezet vezetője közölte, hogy mindezt az oktatási tárcának is jelzik. Miskolczi Norbert reményének adott hangot, hogy a problémára sikerül majd megoldást találni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik