Belföld

Farkas Ádám lesz a PSZÁF vezetője

A kormányfő Farkas Ádámot javasolja a PSZÁF Felügyeleti Tanácsa elnökének - áll a Kormányszóvivői Iroda közleményében.

Bajnai Gordon miniszterelnök Farkas Ádámot javasolja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Felügyeleti Tanácsa elnökének. A kormányfő az Országgyűlés elnökének írt levelében kezdeményezi, hogy a jelöltet hallgassa meg a parlament költségvetési bizottsága. A Felügyeleti Tanács elnökének személyéről már hétfőn szavazhat az Országgyűlés.

A közgazdász végzettségű Farkas Ádám 1997 és 2001 között a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója volt, többek közt a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank vezérigazgatójaként, majd az Allianz Bank vezérigazgatójaként is dolgozott. A Budapesti Corvinus Egyetemen, valamint a Nemzetközi Bankárképző Központnál 1991 óta végez oktatói munkát.

A PSZÁF-ot korábban vezető Farkas István a múlt héten mondott le posztjáról, amelyet a miniszterelnök július elsejei hatállyal fogadott el. Farkas István korábban azt mondta: nem azért mondott le, mert úgy gondolja, hogy hibákat követett el, sőt, a felügyelet ingatlanalapokkal kapcsolatos intézkedésére – amit az alapkezelők lépései visszaigazoltak – kimondottan büszke. Lemondásával a változtatás lehetőségét szerette volna megteremteni, nem akart akadály lenni.

Döntésében szerepet játszhattak a parlamenthez az elmúlt hetekben benyújtott, a PSZÁF tevékenységét érdemben érintő törvényjavaslatok. Ezek egyike átalakította volna a PSZÁF irányítását, azt a felügyeleti tanács helyett elnökre bízta volna. A gazdasági bizottság azonban a múlt hét végén visszavonta az erre vonatkozó indítványát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik