Belföld

Ki vállalja be az SZDSZ vezetését?

Visszaszerzi az SZDSZ az elvesztett bizalmat – jelentette ki Fodor Gábor távozó pártelnök az SZDSZ országos tanácsának (ot) szombati ülése után. Arra viszont egyelőre sem ő, de a jelek szerint más se tudja a választ: milyen programmal, kikkel és mikorra várható a bizalom visszaszerzése - írja a Népszava.

A párt történetének legsúlyosabb veresége után egy héttel tartott
ötórás ot-ülés után annyi biztos, hogy az SZDSZ-ben most szinte minden
megtörténhet és annak az ellenkezője is. Mindent és mindenkit hajlandó lehet lecserélni az SZDSZ, de egyelőre vergődik. Az országos tanács július 4-re hívta össze a tisztújító küldöttgyűlést, ahol elnököt és ügyvivőket választanak. A politikai stratégia őszre készül el, csak addig biztos a Bajnai-kormány támogatása.

Az ot július 4-re összehívta a párt rendkívüli tisztújító küldöttgyűlését. Ezen – jelentette be az ot-elnök Szent-Iványi István – pártelnököt és ügyvivői testületet (üt) választanak. Fodor Gábornak az EP-választás éjszakáján felajánlott lemondása ugyanis hatályossá vált, s lemond a párt operatív döntéshozó testülete is. A sort múlt szerdán négy ügyvivő kezdte, pénteken a többiek is lemondtak; kampányfőnöki posztjáról pedig távozott Horn Gábor.

Az ot ülésen Gusztos Péter is bejelentette, hogy július 4-én lemond frakcióvezető-helyettesi posztjáról. Sokan várták, hogy Kóka János is felajánlja majd távozását a frakcióvezetői posztról, de nem tette, noha többen felszólították erre. Az eltávolítását célzó javaslatot pedig 27 igen, 31 nem és 4 tartózkodás mellett leszavazták. Kóka a vitában nem szólt hozzá, utóbb beszélt röviden az MTI-nek. Eszerint „az országgyűlési frakció ma az SZDSZ legnyugodtabb, leginkább működőképes része”.

Elszántak a szabad demokraták

Emelkedett, bár olykor indulatos hozzászólásokkal tarkított vita volt – értékelte az ülést Fodor. Azt mondta, elszántak, hogy tartalmában, személyeiben és szerkezetében is megújítsák a pártot, mert ezzel vehet új lendületet a magyar liberalizmus, amire a szélsőjobb előretörése miatt is nagy szükség van. Szavai szerint az SZDSZ június 7-i kudarcos szereplése nemcsak az elmúlt hónapok és az EP-kampány, hanem „egy 8-10 éves folyamat eredménye”, s nem is egyedül az ő felelőssége.

Megerősítve a lap korábbi információját, Fodor elmondta: a kormány támogatása a küldöttgyűlésen lesz téma, de csak az őszre elkészítendő „alapvetés, politikai stratégia” része lesz ennek komolyabb elemzése. Azt viszont leszögezte: addig az a döntés, hogy támogatják a kormányzati munka válságkezelő elemeit.

Fodor a tisztújításig ügyvezető elnökként irányítja a pártot, de nem kívánja magát újra jelöltetni. (Úgy tudjuk, az ülésen többen is próbálták rábeszélni, hogy vonja vissza lemondását.) Az elnöki posztért nincs nagy tolongás. Több, eddig felmerült jelölt sem akarja vállalni, például Gusztos Péter és Szent Iványi István. Úgy tudni, „még versenyben van” Demszky Gábor és Kuncze Gábor. Utóbbi kapcsán megírtuk: a volt pártelnök – aki nem vett részt az ot ülésén – egyelőre se igent, se nemet nem mondott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik