Belföld

Utolsót figyelmeztettek a civilek

Azonnali előre hozott választást követeltek a Civil Összefogás Fórum által a Hősök terére meghirdetett demonstráció szónokai vasárnap délután Budapesten.

Csizmadia László, a Patrióták a Gazdaságért és a Közjóért Egyesület elnöke mintegy 1500 ember előtt azt mondta: ha azonnali hatállyal nem oszlatják fel a parlamentet és nem írják ki az előre hozott választásokat, akkor országos sztrájkot és polgári engedetlenséget hirdetnek.

Az elnök szerint egy lehetőleg kétharmados többséggel rendelkező, jobboldali szövetség hatalomra jutása a kívánatos – ehhez még annyit tett hozzá, hogy csak olyan pártprogramra szabad szavazni, amely a civilek követeléseit komolyan veszi és meg is valósítja.

Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője úgy fogalmazott: a megjelenő radikális erők inkább az MSZP-től, mint a Fidesz-KDNP-től hódítottak el szavazatokat az európai parlamenti választásokon, míg az SZDSZ 2 százalékos eredményével “a Munkáspárt riválisává” süllyedt.

Fricz Tamás, a Civil Összefogás Fórum alapítója és szóvivője arról beszélt, hogy június 19-ét, amikor 1991-ben az utolsó szovjet katona elhagyta Magyarországot, nemzeti ünneppé, Magyarország függetlenségi napjává kell nyilvánítani, ezt a következő, nemzeti kormánynak kell megvalósítania. A tömeg erre hosszasan skandálta, “elvtársak, vége!”

Fricz Tamás azt is megjegyezte: június 7-én, az európai parlamenti (EP) választásokon a szavazók 82 százaléka megvonta a bizalmat a Bajnai-kormánytól, ezért azonnali választásokat kell kiírni.

A politológus szerint történelmi lehetősége van a Fidesznek, hogy kétharmados többséggel alakíthasson kormányt, és a legnagyobb ellenzéki pártnak el kell fogadnia, hogy már két párt van a nemzeti oldalon. Hozzáfűzte: az “MSZP vetélytársának, a Jobbiknak” tudomásul kell vennie, hogy a Fidesz fog kormányt alakítani a következő választások után.

“A Fidesz és a Jobbik, bár versenytársak, ám nem egymás ellenségei” – jelentette ki a szóvivő, hozzátéve, a nemzeti kormány megalakítása miatt össze kell fognia a két pártnak, ugyanis a “közös ellenségük a Bajnai-kormány”.

A Civil Összefogás Fórum Utolsó figyelmeztetés címmel meghirdetett demonstrációja a Hősök terén kezdődött, majd a résztvevők az Andrássy út – Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca érintésével átvonulnak a Kossuth térre. A demonstrálók jobbikos, nemzeti színű és árpádsávos zászlókat lobogtatnak, a tömegben a Gój és a Nemzeti motorosok is jelen vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik