Belföld

Újraválsztották Orbánt

Újraválasztották a Fidesz elnökének Orbán Viktort, valamint a Fidesz négy jelenlegi alelnökét, Pokorni Zoltánt, Varga Mihályt, Kósa Lajost és Pelczné Gáll Ildikót a párt XXIII. tisztújító kongresszusán szombaton Budapesten. A Fidesz elnöke 1216 érvényes szavazatból 1211 igen szavazatot kapott.

Orbán Viktornak nem volt kihívója a pártelnöki poszton, ahogy a négy alelnök esetén sem volt többes jelölés. A Fidesz vezetőjét és az alelnököket újabb két évre választották meg. Az alelnökökre szintén 1216 érvényes szavazat érkezett, ebből Varga Mihályra 1206-an, Kósa Lajosra 1197-en, Pokorni Zoltánra 1173-an, Pelczné Gáll Ildikóra pedig 1139-en szavaztak igennel. Az eredményhirdetés után Orbán Viktor megkezdte kongresszusi beszédét. Az újraválasztott elnököt a küldöttek nagy tapssal, felállva fogadták.

A Fidesz kongresszusán határozatban fogadta el a tagság a párt által a héten az MSZP-nek küldött nyílt felszólító levél valamennyi pontját. Varga Mihály által felolvasott javaslatban, a privatizáció leállítását, a tervezett ingatlan adó visszavonását, a külföldi tulajdonú bankok támogatásának leállítását, az új Ptk. elvetését, a közigazgatás átszervezésének felfüggesztését, az oktatási rendszer reformjának leállítását, a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi cégalapításának felfüggesztését, valamint az állami vállalatokhoz történő „ejtőernyős kinevezések” leállítását kérik.

Plusz egy pontként a Fidesz azt kéri: a kormányon lévő párt a választásokig ne próbáljon az állami fegyveres testületekre nyomást gyakorolni politikai céllal.

A valóság a felszínre került

A kongresszus elején Szájer József az EP-választáson elért több mint 56 százalékos győzelemmel kapcsolatban úgy fogalmazott: a Fidesz ma Európa legerősebb pártja.

Pokorni Zoltán szerint minél hamarabb fejeződik be a Gyurcsány-Bajnai-korszak, annál hamarabb szűnik meg az az ok, amely elősegítette a Jobbik térnyerését. Minél hamarabb véget ér a Gyurcsány-Bajnai-korszak, minél hamarabb véget ér ez a kínosan hosszúra nyúló agónia, annál hamarabb szűnik meg a radikális erőket felhajtó energia is – mondta a Fidesz alelnöke a párt XXIII., tisztújító kongresszusán szombaton Budapesten.

A politikus szavai szerint “a valóság felszínre törésével” magyarázható a a Jobbik sikere. A Jobbik valóságos problémákat vetett fel, ami annyit jelent, hogy nem a Jobbik kérdéseivel, hanem a válaszaival van baj.

(fotó:MTI)

(fotó:MTI)

A szocialisták felélték a holnapot, hogy hatalomhoz jussanak, és felélték a mát, hogy hatalomban maradhassanak – mondta Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke. Azt mondta: szerinte a szocialistáknak nem a mérhetetlen arrogancia és a fennhéjázó ostobaság a legnagyobb bűne, hanem az, hogy semmibe veszik és kinevetik a választóikat és a demokráciát. Ettől a kormánytól a fasisztázáson és a válság elmélyítésén túl nem számíthatnak semmi jóra – folytatta.

Nem vagyunk léhűtők

Egy év múlva Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt Magyarországon, ha jól végezzük a dolgunkat – mondta Navracsics Tibor frakcióvezető. Óriási tapssal fogadták, miután Szájer József levezető elnök bemondta, hogy a frakcióvezető éppen ma ünnepli születésnapját.

A Fidesz frakcióvezetője a képviselőcsoport beszámolóját ismertetve azt mondta: a Fidesz elérte, hogy ma már nem arról folyik a vita, hogy ki fogja megnyerni a következő választásokat, hanem arról, hogy a Fidesz sima, kétharmados vagy akár háromnegyedes többséget szerez-e az Országgyűlésben. Úgy fogalmazott: a kormány mindenkiről az próbálja elhitetni, hogy “léhűtők vagyunk”, de “mi tudjuk, hogy ez nem így van”, Magyarország a tehetséges és szorgos emberek hazája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik