Belföld

Mégsem lesz város Budakalász, Kerepes és Sülysáp?

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta az önkormányzati minisztérium főosztályvezetője azt az értesülést, miszerint a városi rangra pályázó Budakalász, Kerepes és Sülysáp közül egyiket sem javasolta a cím elnyerésére az államfőnek az önkormányzati miniszter. Bekényi József azt mondta: nem lenne szerencsés a döntés folyamata közben vitatkozni.

Egy hetilapban kiszivárogtatott információkra hivatkozva közös nyilatkozatban fejti ki felháborodását településeik városi rangra jelölésének állítólagos meghiúsulása miatt Parlagi Endre, Franka Tibor és Horinka László, Budakalász, Kerepes és Sülysáp polgármestere. A közleményben leírtak szerint noha a szakmai zsűri a városi címre benyújtott 31 települési pályázat közül mindhármuk anyagát a legjobbak közé sorolta, le kell mondaniuk a címről, s az azzal járó anyagi, erkölcsi előnyökről.

A nyilatkozat megfogalmazása szerint felháborító, hogy az önkormányzati miniszter “a szocialista pártpolitika eszközévé silányítva kénye-kedve szerint törli a számára nem tetsző településeket és megalapozatlanul más, jóval kisebb létszámú, gyengébb adottságokkal bíró nagyközségeket jelöl a városi címre.”

Parlagi Endre, Budakalász polgármestere az MTI-nek pénteken azt mondta: noha hivatalos értesítést még nem kaptak, minden jel arra mutat, hogy igazak a három pályázat elutasításáról szóló hírek. Hozzátette: önkormányzatuk ügyvédje és jómaga is hiába érdeklődött az illetékes tárcánál, érdemi választ nem kaptak.

Bekényi József az önkormányzati minisztérium főosztályvezetője az MTI érdeklődésére sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a polgármesterek értesülését. Úgy fogalmazott: a hivatalos folyamatnak megfelelően a szakminiszter május 31-ig felterjesztette Sólyom László köztársasági elnöknek a 31 település listáját, egyúttal – az indokok megjelölésével – javaslatot tett, hogy mely települések várossá nyilvánítását kezdeményezi.

A felterjesztés alapján az államfő saját hatáskörben dönt a városok névsoráról legkésőbb június 30-ig. Nem lenne szerencsés épp most, a mérlegelés időszakában érvelésekbe és csatározásokba bocsátkozni – tette hozzá a főosztályvezető, aki szerint törvényi kötelezettségének megfelelően a döntés megszületését követő öt napon belül az önkormányzati miniszter írásban fogja értesíteni a “veszteseket”. A városi címről lemaradtak akkor tudhatják meg alulmaradásuk okait, illetve azt, hogy milyen területeken kell még fejlődniük, változtatniuk.

A főosztályvezető közölte: nem a lélekszám, hanem a fejlettség és a térségi szerepkör alapján lehet egy-egy település alkalmas a városi rangra, de számtalan más szempontot is figyelembe vesznek a pályázatok értékelésénél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik