Belföld

Páva Zsolt nem érti a pécsi busztranzakciókat

Páva Zsolt, Pécs polgármestere érthetetlennek nevezte a Pécs helyi járatú buszközlekedését biztosító Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. buszainak eladását.

“Semmi okát nem látom annak, hogy ezt miért kellett meglépni, mi szükség volt erre” – reagált a fideszes politikus a járműpark értékesítéséről. Ő és Nagy Csaba alpolgármester a tranzakció haladéktalan vizsgálatára utasította Varga Pétert, a PK Zrt.-ben részesedéssel bíró Pécs Holding Zrt. vezérigazgatóját. E kérdéssel jövő hétfőn rendkívüli felügyelőbizottsági ülés foglalkozik, eredmény néhány napon belül várható, melyről tájékoztatják a közvéleményt.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

“Talán most már a szocialisták is belátják, hogy érdemes és indokolt átvilágításokba kezdeni minden önkormányzati érintettségű testületnél, hivatalnál, cégnél. Szomorú, de a mostani eset is bizonyítja, sok tekintetben nincsenek rendben a dolgok” – jegyezte meg.

A Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója, Varga Péter korábban elmondta: A Pécs Holding Zrt. 51 és a Mecsekbusz Kft. 49 százalékos tulajdonában lévő PK Zrt. 2,2 milliárd forintért adta el 150 buszból álló járműparkját a közelmúltban a PK Zrt. és egy LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek. A buszok egy része könyv szerinti értéken, másik része nullára leírva, 500 ezer – 600 ezer forint közötti összegekért cserélt gazdát.

A PK Zrt. a buszokat egyenként havi 1,2 millió forintért bérli a PK Busrent Kft.-től, amely 10 év alatt fizeti ki a járművek vételárát. Ezzel a PK Zrt. biztosítani tudja a helyi járatú buszközlekedés fenntartását a Dunántúl legnagyobb városában.

Az ügyet kivizsgálják, tulajdonosként egyeztetést kértek a Mecsekbusz Kft-től. Varga Péter, utalt arra, hogy a PK Zrt. kisebbségi, de a menedzsmentjogokat gyakorló tulajdonosa nem értesítette a lépésről a Pécs Holdingot és az önkormányzatot. A vezérigazgató egyelőre nem tudja, mi volt az ügylet célja, értelme, de úgy véli, az eljárás ellentétes a PK Zrt. alapító okiratával és a szindikátusi szerződéssel, ilyen volumenű értékesítéshez közgyűlési jóváhagyásra lett volna szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik