Belföld

Teniszlabdányi jég tarolt Szabolcsban

Óriási károkat okozott a vasárnapi vihar a mezőgazdaságban. A tyúktojás és teniszlabda nagyságú jég lecsupaszította a növényeket, de van olyan település is, ahol a gabonatáblákat a földdel tette egyenlővé.

Előzetes gyorsfelmérés szerint Tiszavasváritól Beregsurányig, egy húsz kilométeres szélességű sávban pusztított a vihar. A legtöbb területen teljesen tönkretette a mezőgazdasági ültetvényeket. Az eddigi adatok alapján mintegy 36 ezer hektáros területet ért kár.

Kukoricából 11 500 hektárt vert el a jég, a gabonaterületekből 9 ezer hektárt, a gyümölcsösökből 5800 hektárt, napraforgóból 5 ezer hektárt, dohányból pedig 1300 hektárt.

A jégverés sávjában számos településen, a kukoricának és a napraforgónak csak a szára maradt meg. A leveleket teljesen leverte a tyúktojás és teniszlabda nagyságú jég, sőt nem egy helyen ketté is törte a növényeket. Sok az olyan gabonatábla is, ahol a növényeket földig verte a jég. A gyümölcsösökben a termés fele-harmada is a földre került. Mindenhol kidőlt fák, letépett vagy megsérült ágak kísérték az orkánszerű vihar pusztítását.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatósági Hivatal péntekig összesíti a jég verte agrárterületek nagyságát a térségben. Településenként készül pontos kimutatás. A vihar okozta kár összegét is igyekeznek pontosan meghatározni – közölte Magyar Miklós, a szervezet földművelésügyi igazgatója.

Az eddigi adatok alapján a növényállomány károsodása, 60-tól akár 100 százalékig is terjedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik