Belföld

Orbán: ne problémázzunk a Jobbik miatt

Kétnapos elnökségi ülést tart a Fidesz, amelyen értékelik az európai parlamenti (EP) választás eredményét. Orbán Viktor azt mondta: nem kell foglalkozni a Jobbik EP-választáson elért eredményével.

Az MTI információi szerint a Fidesz és a KDNP hétfő délelőtti zárt frakcióülésén Orbán Viktor az EP-választás jó eredményét értékelve azt tanácsolta, hogy magukkal foglalkozzanak, és ne problémázzanak a Jobbik miatt. A Fidesz elnöke azzal a hasonlattal élt, hogy ha egy úszóversenyen valaki Európa-csúccsal csap célba, akkor nem a harmadik helyezettel foglalkozik, akire nyolc testhosszat vert rá.

A pártelnöktől a frakcióülés után újságírók azt kérdezték, hogy kezdeményezi-e a Fidesz a parlament feloszlatását, illetve mit szólnak ahhoz, hogy a Jobbik három mandátumot szerzett az európai parlamenti választáson. Orbán Viktor erre azt mondta: kétnapos elnökségi ülést tartanak, és szerdán állnak az újságírók rendelkezésére.

A választást megelőzően Orbán Viktor egy lapinterjúban a Jobbikra vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban többi között azt hangsúlyozta: az európai politikatörténetben van példa arra, hogy a baloldal az ellenfél gyengítése érdekében hozott létre szélsőjobboldali szervezeteket. “A kormányváltás utáni vizsgálataink ezért nemcsak a gazdasági visszaélésekre, hanem a titkosszolgálatok szerepére és az ilyesfajta politikai szélhámoskodásokra is kiterjednek majd” – jelentette ki. Szintén a Jobbikra utalva úgy fogalmazott, “hiába tesz jót az egészségünknek a szellőztetés, ebből még nem következik, hogy be kell törni az összes ablakot, majd tüdőgyulladásban meghalni.” Azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik elnöke kijelentette, ők mindenképpen ellenzékben lesznek, Orbán Viktor úgy reagált: a Fidesz kormányzásra készül, tehát a Jobbik az ellenfelük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik