Belföld

Nem a Magyar Telekomé a géphang

A Magyar Telekomtól az európai parlamenti választással kapcsolatos törvénysértő automata telefonhívásokat senki nem rendelt és nem is rendelhetett meg, mivel jelenleg nem létezik ilyen szolgáltatása - közölte a társaság hétfőn.

A közlemény szerint az Országos Választási Bizottság (OVB) által megállapított és törvénysértőnek nyilvánított kampánycsendsértésekkel összefüggésben a vállalat együttműködik a hatóságokkal a szabályozási helyzet áttekintésében, valamint a jogszerű hatósági megkeresések teljesítésében.

A közlemény kitér arra is, hogy a hatályos szabályozás értelmében a Magyar Telekom mint szolgáltató nem ismerheti meg, nem ellenőrizheti és nem bírálhatja el a hálózatán belül forgalmazott hívások tartalmát. Amint azonban az arra jogkörrel rendelkező hatóság elrendeli, a Magyar Telekom azonnal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Az OVB június 7-ei ülésén törvénysértőnek nyilvánította azokat az automatizált telefonhívásokat, amelyek nap közben a szavazáson való részvételre buzdítottak. Az OVB a formailag megfelelő beadványok esetében megállapította, hogy az automatizált telefonhívásokkal megsértették a kampánycsendet.

A testületnek akkor is meg kell állapítania a jogszabálysértést, ha nem lehet tudni, kik követték el a kampánycsendsértéseket. Az OVB úgy döntött, hogy rendőrségi feljelentést tesz az automatizált telefonhívások miatt, választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt.

Az OVB emellett úgy határozott, levélben keresi meg a Nemzeti Hírközlési Hatóságot, és tájékoztatást kér az automatizált telefonhívásokkal kapcsolatos szabályozásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik