Belföld

Gyászolja munkahelye a repülőbaleset magyar áldozatát

A Pető Intézet munkatársai csütörtökön sajtótájékoztatón búcsúztak kollégájuktól, Szarvas Ritától, aki az Air France légitársaság hétfőn lezuhant repülőgépének egyik magyar utasa volt.

A konduktorként dolgozó Szarvas Ritának nem ez volt az első útja Brazíliába. A Pető Intézet és egy brazíliai intézmény közötti kétéves szerződés keretében háromhavonta tíz napot kellett eltöltenie a dél-amerikai országban, ahol szaktanácsokat adott a sérült központi idegrendszerű gyerekek – konduktív neveléssel segített – integráló nevelésével kapcsolatban – mondta Feketéné Szabó Éva, a Konduktív Pedagógiai Intézet igazgatója.

Gyász (Fotó:MTI)

Gyász (Fotó:MTI)

Szarvas Rita a Trefort Ágoston Gimnáziumban érettségizett, majd konduktor tanítóként szerzett diplomát. Mesterfokú tanulmányait Birminghamban (Egyesült Királyság) és Pécsett folytatta, s az idén doktori tanulmányokra jelentkezett. A négy nyelven beszélő nő összesen alig egy évig dolgozott a Pető Intézetben – mondta Schaffhauser Franz, az intézmény rektora.

Az intézet munkatársai napi kapcsolatban állnak az elhunyt családjával, akiknek felajánlották segítségüket; a történtek feldolgozásában az intézmény pszichológusa is a rendelkezésükre áll.

A gyászoló kollégák Pető András szobra mellett emlékhelyet állítottak fel Szarvas Rita arcmásával, fehér rózsákkal és mécsesekkel. A rektori tanács emellett tervbe vette a konduktor emlékének hosszú távú ápolását is. Egyrészt az intézmény campusában emlékszobát állítanának fel, másrészt az intézet rektora azt szeretné, ha a most szerveződő konduktorok nemzetközi alma matere a tragikus körülmények között meghalt szakember nevét viselné.

Az Air France légitársaság Rio de Janeiróból Párizsba tartó gépe hétfő reggel, a fedélzetén 228 emberrel zuhant az Atlanti-óceánba. Az A330-200 típusú Airbusnak közép-európai idő szerint 11 óra 10 perckor kellett volna leszállnia Párizs Roissy repülőterén, de már reggel 8 órakor nyoma veszett.

A légitársaság hivatalosan azt közölte, hogy az utasok között négy magyar állampolgár volt. A Hír Tv korábbi információi szerint a gépen két magyar felnőtt – egy nő és élettársa -, a nő gyermeke, valamint egy 10-11 év körüli, rokonlátogatóba vitt magyar kisfiú utazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik