Belföld

Kampányolhat a Fidesz Gyurcsány fényképével

Helybenhagyta a Legfelsőbb Bíróság azt az OVB-határozatot, amely szerint a korábbi és a jelenlegi miniszterelnök fényképét is tartalmazó film a kampány részének minősül, a jelölő szervezet népszerűsítését szolgálja, s nem sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét sem.

A lap felidézte a OVB bíróságon megtámadott múlt pénteki döntését, amely szerint a “korrupció” szóval nem a volt és a jelenlegi kormányfőt vádolják meg konkrét bűncselekmény elkövetésével, hanem csak az általuk reprezentált kormányzati időszakot hozzák összefüggésbe negatív jelenségekkel, a hazugsággal vagy a munkanélküliséggel.

A Legfelsőbb Bíróság szerint a Fidesz kampányfilmje nem tényeket állít, hanem politikai véleményt tartalmaz. A bíróság szerint a jelölőszervezetek feladata, hogy saját programjukat megismertessék, a törekvéseikkel ellentétes közléseket pedig helyreigazítsák – ismerteti a döntést a lap.

A beadványban azt is kifogásolták, hogy kampányfilm nem kötődik az EP-választáshoz, mivel nem tartalmazza a választási eljárási törvényben meghatározott elemeket, például a program ismertetését. A bírák álláspontja viszont az, hogy a film egyértelműen utal a június 7-i voksolásra, és kifejezetten arra hív fel, hogy az emberek egy bizonyos pártra szavazzanak – olvasható a Népszabadságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik