Belföld

Gusztos: az SZDSZ-nek van esélye

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint minden esélye megvan arra az SZDSZ-nek, hogy ismét bejusson az Európai Parlamentbe (EP), a pártra leadott szavazatok tehát nem vesznek el - hangsúlyozta Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője szerdán Nagykanizsán tartott sajtótájékoztatóján.

Kiemelte, hogy a két biztosan bejutó párt, a Fidesz és az MSZP mellett nem mindegy, hogy ki képviseli még Magyarországot. Mint mondta, az Európai Parlamentben a liberális frakció jelenti a harmadik erőt, de Magyarországon az egyre erősödő szélsőjobbnak is esélye van, hogy bejusson.

Ez a szélsőjobboldal azt „a befelé forduló, kirekesztő, gyűlölködő változatát képviseli a nacionalizmusnak, amely a huszadik századi Európa történelmében csak katasztrófákat okozott, és amely ellen a második világháború után Európa meghatározó államai egymással szövetkezve megálmodták az Európai Uniót” – fejtette ki a szabad demokrata politikus.

Idézte azt a Magyarországon készült felmérést, amely szerint az SZDSZ EP-listáját vezető Szent-Iványi István a felszólalások ideje, a kezdeményezések és beadványok száma alapján készített rangsorban az első három legaktívabb európai parlamenti politikus között van. A brit Open Europe intézet kutatása alapján – amely mintegy 20 különböző szempontot vett figyelembe – a közel 800 képviselő közül Szent-Iványi az első százban szerepel egyetlen magyar politikusként, a következőt pedig csak a 335. helyre sorolták.

Gusztos Péter szerint az Európai Unió „a nemzeteknek, népeknek, kultúráknak, nyelveknek a békés egymás mellett élését, egy sokszínű, befogadó világot jelképez, és ezt a szempontrendszert Magyarországon mégiscsak a liberális párt képviseli a legkövetkezetesebben”. Úgy fogalmazott, hogy Magyarország olyan, mint egy kis Európai Unió, ahol 13 nemzeti kisebbség, népek, kultúrák keverednek.

„Büszkék vagyunk erre a befogadó országra, és azért küzdünk, hogy Magyarország a jövőben is befogadó, toleráns, európai értelemben liberális ország maradjon” – fűzte hozzá a liberális politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik