Belföld

Csütörtökön zárja kampányát a legtöbb párt

Csütörtökön tartja EP-választási kampányának zárórendezvényét, illetve záró sajtótájékoztatóját a legtöbb párt, így az MSZP, a KDNP, az MDF, a Jobbik és az LMP.

A Fidesz kampányzárásaként Orbán Viktor pártelnök vidéki városokban tart választási gyűléseket. A Munkáspárt szerdán, az SZDSZ pénteken zárja kampányát. Az MCF Roma Összefogás Párt nem tart ilyen jellegű rendezvényt.

Az MSZP a Millenárison zár

Az MSZP csütörtökön a Millenáris Parkban tartja európai parlamenti (EP) kampányzáróját – mondta Nyakó István, a párt szóvivője az MTI érdeklődésére. A rendezvényen felszólal Lendvai Ildikó pártelnök, Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa, valamint Göncz Kinga listavezető – közölte Nyakó István, hozzátéve: a kampányzáróra ezer embert várnak.

Az MTI más forrásból úgy tudja, Kovács László valamennyi parlamenti pártnak felajánlotta, hogy részt vesz és beszédet mond rendezvényükön. Az Európai Bizottság tagjai megválasztásuk után függetlenek, nem saját országuk kormányát képviselik, hanem az EU más-más szakpolitikai területéért felelnek. Kovács László a kampányzárón csak az EU-ról és a szavazás fontosságáról beszél majd.

Országjárásra indul az EP-választások kampányának utolsó hetében Orbán Viktor; a Fidesz elnöke vidéki városokban tart választási gyűléseket. A pártelnök a szombati kampánycsendig minden nap két vidéki városban mond beszédet egy-egy délutáni, illetve esti választási gyűlésen – mondta Szijjártó Péter, az elnöki kabinet vezetője az MTI-nek. Orbán Viktor – a keddi zalaegerszegi és szombathelyi állomás után – szerdán Győrbe és Székesfehérvárra, csütörtökön Nyíregyházára és Egerbe, pénteken pedig Kecskemétre és Szegedre látogat.

A Fidesz nem tart fővárosi zárórendezvényt

A Fidesz külön Budapesten nem tart kampányzáró rendezvényt.
A trianoni békediktátum évfordulóján, június 4-én, csütörtökön tartja EP-kampányzáró rendezvényét a főváros XI. kerületében, a Klebelsberg Kuno-szobornál a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP). A rendezvényen beszédet mond Semjén Zsolt pártelnök-frakcióvezető és a KDNP alelnöke, a Fidesz-KDNP közös EP-listájának ötödik helyét elfoglaló Surján László.

Az Országház tőszomszédságában zárja kampányát szerdán a Magyar Kommunista Munkáspárt; az eseményen Thürmer Gyula pártelnök mellett felszólal Georgosz Marinosz, a Görög Kommunista Párt Politikai Bizottságának tagja, parlamenti képviselő is.
A résztvevők képviselői a Miniszterelnöki Hivatalnál a kormánynak szóló, a megszorítások elleni tiltakozást és a Munkáspárt politikai követeléseit tartalmazó petíciót adnak át.

Az MDF adományra fordítja a pénzt

Dávid Ibolya, az MDF elnöke az MTI-nek azt mondta, pártja nem tart kampányzáró rendezvényt, helyette kampány-összefoglaló sajtótájékoztatót tartanak csütörtökön a párt Szilágyi Erzsébet fasori székházában. Mindezt azért, mert az MDF a terembérlet megtakarítását Kozma Imre atyának ajánlotta fel. Ezt az összeget Kozma Imre atya elfogadta, és csütörtökön veszi át – közölte. (Kozma Imre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője.)

Herényi Károly MDF-es politikus közölte: záró sajtótájékoztatójukon jelen lesz az MDF EP-listáján szereplő első 22 jelölt, az MDF elnökségének tagjai, a párt országos választmányának elnöksége, valamint a megyei elnökök is. Kiemelte: a rendezvényen értékelni fogják a kampány tanulságait.

Az SZDSZ sajtóosztálya az MTI-t úgy tájékoztatta, nagy kampányzárót nem tartanak, de pénteken Fodor Gábor pártelnök és Szent-Iványi István, a párt EP-listavezetője 11 órakor sajtótájékoztatót tartanak a budapesti Városháza parkban, ahol egész nap látható lesz az “Egy a magyar!” című kiállítás anyaga.

A Jobbik közlése szerint pártjuk csütörtökön 18 órától a budapesti Március 15-e tér melletti Petőfi téren tartja országos kampányzáró gyűlését és Trianon-megemlékezését. A rendezvényen felszólal a Jobbik öt EP-képviselőjelöltje: ifj. Hegedűs Lórántné Kovács Enikő, Borbély Zsolt, Balczó Zoltán, Vona Gábor, valamint Morvai Krisztina listavezető.

Zöld szívet dobbantanak

A Lehet Más a Politika (LMP) honlapján olvasható tájékoztatás szerint a párt csütörtökön 16.30-tól “Élő szívdobbanás” címmel tart rendezvényt a Kossuth téren. “Óriási zöld szívet alkotunk több száz fő részvételével, és közösen dobbanunk. Gyere el, mutassuk meg, hogy sokan vagyunk, akik változtatni akarunk! Dobbantsuk be az LMP-HP-t az Európai Parlamentbe” – írják a rendezvényről.
Ezután tartják – mint fogalmaznak – kampány- és korszakzáró bulijukat a Corvin tetőn.

Az MCF Roma Összefogás Párt nem tart kampányzáró rendezvényt, mivel kampánynyitót sem tartott – tájékoztatta a roma szerveződés elnöke az MTI-t. Kolompár Orbán azt mondta: kampánycélra országosan mintegy egymillió forintot fordítottak. Plakátok és szórólapok nyomdai előállítására mintegy félmillió forintot fizettek roma vállalkozók adományaiból.

Az MCF Roma Összefogás Párt elnöke azt mondta: az ingyenesen biztosított közszolgálati reklámok egy részének kihasználása mellett semmilyen más hirdetést nem vettek igénybe, így sem a televíziókban, sem a rádiókban, sem a napilapokban nem jelent meg fizetett hirdetésük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik