Belföld

Tölgyessy: belpolitikai tétje van az EP-választásnak

Az EP-választások szinte egész Európában a belpolitikáról szólnak, a választók ugyanis úgy látják, nem létezik európai nyilvánosság, az Európai Parlament legitimáció és kontroll nélkül működik, miközben óriási a zűrzavar körülötte – mondta Tölgyessy Péter a Kossuth Rádióban.

Az alkotmányjogász úgy látja, Magyarországon a tét még nagyobb, ha ugyanis a Fidesz átlépi a kétharmadot, a Bajnai-kabinetre akkora nyomás nehezedhet, amivel már nehéz lenne fenntartani a kormányzást a következő kilenc hónapra, míg egy 60 százalék körüli ellenzéki győzelem meg is szilárdíthatja a miniszterelnök helyzetét.

A régóta szenvedő SZDSZ és MDF Tölgyessy szerint most van a legközelebb ahhoz, hogy kiessen a parlamentből, és nem is igen tud mást kérni szavazóitól, mint hogy mentsék meg ettől. Az alkotmányjogász úgy látja, ha a két párt most kiesik, könnyen olyan helyzetbe kerülhet, hogy közös listán kell elgondolkodniuk.

ep-választás

Az EP-választásról, a listát állító pártokról, a szavazás menetéről, illetve az EU intézményeiről részleteket és minden nap friss híreket olvashatnak az FN EP-választás oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik