Belföld

Többségben a fővárosi baloldal

Ismét megvan a fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíció egyfős többsége a fővárosi közgyűlésben: a szocialista Bihary Gábor kedd délelőtt átvette képviselői megbízólevelét.

Bihary a mandátumáról május közepén lemondott Kivágó Iván Györgynét váltja a testületben, a közgyűlés szerdai ülésén teheti le esküjét. 1994-2006 között már volt fővárosi képviselő. Jelenleg amellett, hogy a III. kerületi önkormányzat MSZP-frakcióvezetője, a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottságának is külsős, úgynevezett szakértő tagja.

A politikus mandátumkiadási döntése ellen korábban egy állampolgári kifogás érkezett a Legfelsőbb Bírósághoz (LB), miszerint a döntést megszavazták azok a testületi tagok is, akiknek a megbízatásuk csak az európai parlamenti választás idejére szól. Az LB elutasította a kifogást. Több mint 10 éve egyébként az az eljárási rend minden választási szervezetnél, hogy a választások idejére delegált személyek teljes jogú bizottsági tagként, minden döntésben részt vesznek.

Az MTI városházi információi szerint Bihary Gábor szerdai eskütétele kapcsán vita alakulhat ki a közgyűlésben. Az ellenzékiek jogértelmezése szerint ugyanis ahhoz, hogy esküt tehessen, 34 képviselő jelenlétére, az úgynevezett minősített többségre van szükség az ülésen. A városvezetés álláspontja, hogy az LB döntése óta már fővárosi képviselő Bihary Gábor, aki szerintük ezért a 33 MSZP-SZDSZ-képviselő előtt is leteheti az esküjét, még a napirend elfogadása előtt.

A napirend elfogadásához egyébként 34 szavazatra, minősített többségre van szükség, ami az eskütétel előtt csak ellenzéki szavazatokkal érhető el. Mivel jelenleg a regionális államigazgatási hivatalok nem gyakorolhatnak törvényességi ellenőrzést az önkormányzati döntések felett, ezért egy esetleges jogvita ez ügyben rendezés nélkül maradna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik