Belföld

Szijjártó nem pihent

Bár az elmúlt hétvégén a Szentlélek eljövetelének emlékét ülte meg az ország keresztény fele, míg a zsidók a Sávuotot, a törvényadás ünnepét tartották, Szijjártó Péter nem pihent. A Fidesz elnöki kabinetjének vezetőjét arról kérdeztük, nem enyhít-e a pünkösd a politikai stíluson. FN-villáminterjú.

Mennyire általános, hogy ön válaszolja meg az Orbán Viktornak érkezett leveleket?

A Fidesz elnökéhez beérkező megannyi levél egy részére én – mint az elnöki kabinet vezetője – válaszolok, és van, amit kiadunk szakpolitikusoknak.

És egyeztet Orbánnal a válaszról?

A jelentősebb ügyekben természetesen váltunk néhány szót.

Nyilván a jelentősebbek közé tartozik Jan Slota mostani kijelentése, melyre ön reagált az elnöke helyett. Nem volt túl éles a válasz?

Vannak olyan ügyek és helyzetek, amikor nem kell csűrni-csavarni, inkább világosan és egyértelműen kell fogalmazni. Nem lehet szó nélkül hagyni, amikor Slota – az ő múltjával – neonácizza Orbán Viktort.

Pünkösd hétvége volt, ilyenkor sem enyhül a politikai stílus?

Bizonyos esetekben nem lehet várni a válasszal. Én ráadásul annyi interjút adtam a hétvégén, hogy nem is éreztem, hogy pünkösd van.

szijjártó-idézetek a hétvégéről

– “Június 7-én az emberek véget vethetnek a gátlástalan hazudozás korszakának, és világossá tehetik, hogy elég a Gyurcsány-Bajnai korszakból, elég az offshore-os milliárdosokból, elég a hazudozásból, elég az aljas lejárató kampányokból” – kezdte a hétvégét az elnöki kabinet vezetője.

– “Lehetetlen megsérteni a jegybankelnök jó hírnevét, mert az jelenleg nem létezik” – mondta, miután Simor András levélben kérte Orbán Viktort, hogy tartózkodjon olyan kijelentésektől, amelyek alkalmasak a jegybankelnök jó hírnevének megsértésére, valamint a nemzeti bank tekintélyének csorbítására.

Ján Slota már többször bizonyította magáról, hogy egy bunkó, ezt most is igazolta” – vélekedett, amikor a hétvégén a szlovák politikus úgy nyilatkozott, hogy “Orbán Viktor és Csáky Pál nyilatkozatai, amelyek május 23-án Esztergomban hangzottak el, erősen bűzlenek a neonácizmustól, neofasizmustól, de legalábbis a nagymagyar sovinizmustól“.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik