Belföld

Orbán: vadnyugati állapotok az ország egyes részein

A Fidesz elnöke a legfontosabb feladatnak az eladósodás növekedésének megakadályozását nevezte. A romák helyzetét zavarosnak, a Jobbik megerősödésének a gyökereit pedig a szociális elkeseredettségben látja.

“Majdnem mint a Vadnyugaton” címmel terjedelmes interjút közölt Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével keddi számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Az új kormányt nem az ország polgárai hatalmazták fel, alkalmatlan a kormányzásra, és az összeomlás felé vezeti az országot” – jelentette ki Orbán Viktor a konzervatív német napilapban. A Fidesz elnöke szerint a kormánynak van ugyan parlamenti jogalapja, nincs ugyanakkor parlamenti háttere. “Magyarországot ma a különösen gazdagok egy csoportja vezeti” – jelentette ki.

Lesz elég rendőr

A Magyar Gárdáról szólva az ellenzéki pártvezető úgy vélekedett: a gárda az állam szétesésének a következménye. Az emberek úgy érzik, hogy az állam nem gondoskodik a rendről, a falvakban a rendőrség egyáltalán nincs jelen, s ezért maguk vették kezükbe a jog és a rend fenntartását. “Ha a Fidesz kerül kormányra, szükségtelenné válik ez a gondolkodás, mert mindenütt lesz elég rendőr. Ezért nem lesz semmiféle jogalapja félkatonai szerveződéseknek Magyarországon” – tette hozzá.

A Jobbik megerősödésével kapcsolatban a Fidesz elnöke annak a nézetnek adott hangot, hogy a radikalizmus pszichikai és gyakorlati okait a szociális elkeseredettségben kell keresni. “A következő kormánynak egy tényleges néppárt politikáját kell folytatnia, s szociális célokat kell kitűznie. Hosszú távon ez húzza ki a talajt a szélsőségesek lába alól” – fogalmazott Orbán Viktor.

Mint a Vadnyugaton

A romák helyzetét a Fidesz elnöke “zavarosnak” nevezte, amely – mint hozzátette – “aggodalommal tölt el bennünket”. Orbán szerint egy általa vezetett kormány világossá fogja tenni: mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak, amit a cigány közösségnek is tudomásul kell venni. Ugyanolyan fontos azonban, hogy ennek a közösségnek perspektívát nyújtsanak. “Az állampolgároknak egyes vidékeken az a benyomásuk, hogy eltűnt az állam, s ott olyan állapotok uralkodnak, mint 150 éve a Vadnyugaton” – fogalmazott a Fidesz vezetője.

Üres államkassza

Magyarország legnagyobb problémájának Orbán az eladósodottságot nevezte. Szerinte a legfontosabb feladat az eladósodás növekedésének megakadályozása, és a következő kormánynak szembe kell néznie azzal, hogy egyetlen fillér sem lesz az államkasszában. “Ha a választásokra 2010 áprilisában kerül sor az adósságok elérik a bruttó nemzeti termék 85-90 százalékát, az inflációs ráta több mint 5 százalékos lesz, a Nemzetközi Valutaalaptól kapott hitelek felhasználásra kerülnek, s a valutaalappal kötött szerződés lejár. Az új kormány ilyen időpontban fog hivatalba lépni” – jelentette ki a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban a Fidesz elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik