Belföld

Már úton a szavazólapok

Kedden kezdik kiszállítani a június 7-ei európai parlamenti (EP) választásra a szavazólapokat az Állami Nyomdából. A dokumentumok és más szavazási kellékek a tervek szerint csütörtökig mindenhova megérkeznek.

A szavazólapokat és jegyzőkönyveket az Állami Nyomdában szigorú biztonsági intézkedések mellett nyomtatták és csomagolták, megyei bontásban. A 8 342 500 szavazólapot, az ugyanannyi borítékot, valamint a többi választási kelléket a megyeszékhelyekre és az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyeire, összesen 161 helyszínre szállítják szigorú őrizet mellett. Innen később továbbítják azokat a mintegy 11 ezer szavazókörbe.

A szavazóköri dokumentumokat és kellékeket 14 107 dobozban, 40 kamionnal juttatják el az említett központokba. A választási dokumentumok nyomtatására a költségvetésben mintegy 300 millió forintot különítettek el, ennek egyharmadát a szavazólapokra fordították. Egy szavazólap előállítása 12 forintba került, és többféle biztonsági jellel is ellátták, így például mikroírással és uv-alnyomattal. Ez utóbbi az uv-lámpa alatt egyebek mellett a választás évét, 2009-et mutatja a szavazólap jobb felső sarkában.

A szavazólapok és borítékok mellett a szavazókörökbe szállítanak továbbá 121 kilométer nemzetiszínű szalagot (ezzel zárják le az urnákat), 60 kilométer nemzeti színű zsinórt (ezzel a szavazófülkében lévő tollat rögzítik), 200 ezer tollat és a szavazatszámláló bizottság tagjai által viselendő 120 ezer kitűzőt.

A szavazási iratokat május 15-én kezdték nyomtatni, azt követően, hogy az Országos Választási Bizottságnak a szavazólapok tartalmát elfogadó döntése jogerőre emelkedett.

ep-választás

Az EP-választásról, a listát állító pártokról, a szavazás menetéről, illetve az EU intézményeiről részleteket és minden nap friss híreket olvashatnak az FN EP-választás oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik