Belföld

Orbán Viktor munkát ad a szlovákoknak

A szocialisták nem pihennek, így szombaton még gyorsan tartanak egy választmányt. Az ülésen már előre beszélhetnek a vasárnapi vereségről - az előrejelzések ugyanis nagy Fidesz-győzelemről szólnak. Orbán a szlovákoknak ad munkát. Napi EP-összefoglaló.

Az európai parlamenti (EP) választások előtt egy nappal, a kampánycsend idején tart ülést az MSZP választmánya; a szombati zárt ülés vendége Bajnai Gordon miniszterelnök – tudta meg hétfőn az MTI szocialista forrásból.

A testület napirendjén szerepel azoknak a szempontoknak az eldöntése, amelyek alapján az MSZP kiválasztja jelöltjeit a 2010-es országgyűlési képviselő-választás országos listájára.

ep-választás

Az EP-választásról, a listát állító pártokról, a szavazás menetéről, illetve az EU intézményeiről részleteket és minden nap friss híreket olvashatnak az FN EP-választás oldalán!

Az MSZP választmánya már május 23-án is tárgyalt erről a kérdésről, de az MTI több forrásból is úgy tudja, hogy akkor határozatképtelenség miatt nem tudtak dönteni. Információk szerint a választmányi ülésen Bajnai Gordon beszámol a kormány további lépéseiről.

Az MTI úgy tudja, hogy a kormánynak lesznek még olyan lépései, amelyek költségvetési megtakarítást céloznak. A 2010-es büdzsében át kell vezetni azoknak a törvényeknek a hatásait is, amelyeket a tavaszi ülésszakon fogad el az Országgyűlés, például az adótörvényekét, amelyek vitája az EP-választás után kezdődik a Házban.


Egy az SZDSZ-nek

A Marketing Centrum mandátumbecslése szerint a Fidesz 61 százalékos támogatottsággal várhatóan 15 képviselőt delegálhat Brüsszelbe, az MSZP 19 százalékos eredménnyel ötöt, a Jobbik 8 százalékos eredménnyel egyet, és várhatóan az SZDSZ átlépi a mandátumszerzéshez szükséges 5 százalékot.

Orbán megdolgoztatja a szlovákokat

A várható siker azt is lehetővé teszi a Fidesznek, hogy a szlovák parlamentnek is munkát adjanak, Orbán Viktor esztergomi, a kárpát-medencei magyarság európai parlamenti (EP) képviselete kapcsán a közelmúltban elhangzott kijelentései miatt ugyanis rendkívüli ülést hívnak össze északi szomszédaink.

Az ülés összehívásához szükséges aláírásokat Boris Zala, a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt képviselője hétfőn délelőtt adta át a pozsonyi parlament elnökségének.
Röviddel a kérvény átvétele után Pavol Paska házelnök úgy döntött, hogy a parlament rendkívüli ülését szerda délutánra tűzi ki.

Elítélik, visszautasítják

A képviselői javaslat alapján megvitatásra kerül egy parlamenti nyilatkozat-tervezet Orbán Viktornak és más magyar politikusoknak az EP-kampány során ismételten elhangzott “nacionalista kijelentéseivel” kapcsolatban, amelyek az “etnikai elkülönülésre, a szomszédos országok szuverenitásának tagadására, a Szlovák Köztársaság területi integritásának kétségbe vonására és Közép-Európa stabilitásának megingatására irányulnak” – közölte Jozef Plsko, a parlament elnökének szóvivője.

“A kérvény alatt 50 koalíciós képviselő aláírása van” – mondta újságíróknak Zala, a parlament külügyi bizottságának elnöke. “A ülés eredménye egy határozat lenne, amely nagyon világosan elítéli és visszautasítja Orbán úr állásfoglalásait” – magyarázta a politikus.

Fiktív állam, országjárás

A Fidesz elnöke Esztergomban egy, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával (MKP) közösen megtartott választási nagygyűlésen úgy fogalmazott: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben. Robert Fico szlovák kormányfő korábban “abszurdnak” nevezte, hogy bárki is valamiféle “fiktív államnak” minősítse a Kárpát-medencét, s úgy vélte, hogy ez az álláspont veszélyt jelent Szlovákia számára.

Mindeközben Orbán országjárásra indul az európai parlamenti választások kampányának utolsó hetében. A Fidesz elnöke a szombati kampánycsendig minden nap két vidéki városban mond beszédet egy-egy délutáni, illetve esti választási gyűlésen

Ajánlott videó

Olvasói sztorik