Belföld

Századvég-Forsense: 16 hely a Fidesznek

A Forsense és a Századvég közös választáskutatási programjának májusi felmérése szerint emelkedett a Fidesz-KDNP-lista várható támogatottsága az összes megkérdezett körében. A májusi mérés alapján a Magyarországnak járó 22 EP-helyből 16-ot kapna a Fidesz-KDNP, 5-öt az MSZP, és a Jobbik továbbra is 1 helyre számíthat.

A Forsense és a Századvég közös választáskutatási programjában 1000 főt kérdezett meg 2009 májusában az Európai Parlamenti választásokkal kapcsolatos lakossági ismeretekről és véleményekről. Ezek szerint az európai parlamenti választásokon a szavazópolgárok 37 százaléka támogatná a Fidesz-KDNP és 10 százalék az MSZP listáját. A két nagy párt közötti különbség ugrásszerűen 12-ről 27 százalékra nőtt egy hónap alatt.

Századvég-Forsense: 16 hely a Fidesznek 1

Az EP-választásokon biztosan részt vevő és pártlistát is választó csoporton belül a Fidesz-KDNP-lista támogatottsága –10 százalékot emelkedve – 72 százalék, az MSZP-é 16 százalék, ami 11 százalékkal alacsonyabb, mint egy hónappal korábban. A kis pártok közül a Jobbikra 6 százalék, az MDF-re 3, az SZDSZ-re 2 százalék, az LMP+HP-re és a Magyar Kommunista Munkáspártra 1-1 százalék szavazna ebben a körben.

ep-választás

Az EP-választásról, a listát állító pártokról, a szavazás menetéről, illetve az EU intézményeiről részleteket és minden nap friss híreket olvashatnak az FN EP-választás oldalán!

A választópolgárok májusi felmérésben adott válaszai alapján az európai parlamenti választáson való részvétel 33 és 39 százalék között várható. A listás szavazás számítási szabályait alkalmazó modell segítségével készült becslés szerint, ilyen részvételi arányok esetén a 22 Magyarországnak járó európai parlamenti helyből 16-ot kapna a Fidesz-KDNP, 5-öt az MSZP és 1-et a Jobbik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik