Belföld

Költségkontrollcsoportot akar az MDF

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) azt javasolja, hogy a képviselői költségtérítést független, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szervezetén belül működő testület ellenőrizze - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke.

Az MDF azt javasolja, hogy az ÁSZ szervezetén belül álljon fel egy parlamenten kívüli, munkájáról negyedévente beszámoló testület – fogalmazott a pártvezető. Hozzátette: az ÁSZ-on belül működő költségkontrollcsoport nem jelentene számottevő pluszkiadást az államnak.

Dávid Ibolya közölte: mindent meg kell tenni a közbizalom visszaállítása érdekében, ehhez azonban nemcsak arra van szükség, hogy bizonylattal támasszák alá a képviselők a kiadásokat, hanem hogy a számlák jogosságát egy független testület ellenőrizze.

Kiemelte: 2008 novemberében az MDF már azt javasolta az Országgyűlésben, hogy a képviselői költségtérítés is adózzon.
A novemberben elinduló tárgyalássorozatban a Fidesz és a szocialisták megállapodtak abban, hogy 15 százalékban állapítják meg a költségtérítés után fizetendő adó nagyságát – emlékeztetett. Hozzátette azonban: az ellenzék soraiból csak az MDF szavazta meg ezt a javaslatot.

Az MDF 2009. február elején újra benyújtotta javaslatát a Háznak, miszerint a képviselői költségtérítés a személyi jövedelemadó szabályai szerint adózzon, azonban azt az Országgyűlés “parkolópályára” tette.

Az MDF azt kéri, hogy vegyék elő a javaslatukat a költségtérítésről, és állítson fel a kormány egy költségkontrollcsoportot – mondta Dávid Ibolya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik