Belföld

Magyar pénz afgán árvízvédelemre

A kormány által előzőleg megállapított 500 millió forinton felül még 125 millió forintot szán saját forrásból - a védelmi költségvetésből - az afganisztáni helyreállításra a Honvédelmi Minisztérium. Erős áradások voltak.

A pénzre azért van szükség, mert az ázsiai országban komoly áradások voltak és a katasztrófában számos épület, közút és híd semmisült meg. A helyi vezetők segítséget kértek és jelezték: elsősorban munkagépekre van szükségük, hogy megkezdhessék a helyreállítást – közölte Szekeres Imre honvédelmi miniszter az Afganisztán Baglán tartományában lévő Puli-Humriban.

A miniszter szerint megváltozott a helyzet Afganisztánban, aminek három oka van: augusztus 20-án választások lesznek az országban, amely – mivel négy hétig tart a szavazatok összeszámlálása – egybeesik majd a ramadánnal. Ez fokozott figyelmet követel a NATO-erőktől. Magyarország újabb 40 lövészt küld Afganisztánba, erre az időszakra, maximum 6 hónapra.

A biztonsági helyzetet tovább rontja, hogy nagyobb figyelem összpontosul majd az ország északi részén lévő Baglán tartományra, mert az amerikai erők új utánpótlási útvonala hamarosan az északi határátkelőn vezet keresztül. A tartományba 20 ezer amerikai katonát vezényelnek nemsokára – mondta a miniszter.

Szekeres Imre Tömböl Lászlóval, a vezérkari főnökkel és Rufus Smith-el, az Ohiói Nemzeti Gárda dandártábornokával érkezett Afganisztánba. A küldöttség koszorút helyezett el a feladatvégzés közben életét vesztett két tűzszerész, Kovács Gyula és Nemes Krisztián emléktáblájánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik