Belföld

Orbán: élni fogunk a kétharmaddal

Ha a következő országgyűlési választásokon a Fidesz kétharmados többséget kap, megerősítik a köztársaságot, de az elszámoltatás sem maradhat el - mondta Orbán Viktor szombaton Budapesten.

“Használni fogjuk természetesen a választópolgárok által nekünk odaítélt bizalmat, olyan mértékben, amilyen mértékben odaítélik azt a számunkra” – fogalmazott Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Polgári Szociális Bázis rendezvényén. Arról beszélt, hogy a baloldalon “prüszkölnek” attól a gondolattól, hogy a jobboldalnak úgymond túl nagy felhatalmazása lesz a következő parlamentben.

Egyszer nem jár a jobboldalnak is az esély?

Mint mondta, a baloldalon egyrészt az elszámoltatástól tartanak, másrészt kérdés számukra az “esetleges alkotmánymódosítás problémája”, az, hogy ha olyan többsége lesz a Fidesznek, mit fog tenni.

A parlamenti túlhatalommal kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: nem voltak mindig ilyen kényesek, hiszen amikor a szocialisták 1994-ben egymagukban a parlamenti helyek 54 százalékát birtokolták, akkor nem kormányozni kezdtek, hanem még beemelték maguk mellé az SZDSZ-t, és kétharmados többségük lett. Ekkor “mindenféléket műveltek ott az alkotmánnyal, rögtön első helyen a soron következő önkormányzati választásokra vonatkozó választási törvényt alakították át” – mondta a Fidesz elnöke.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Orbán Viktor szerint lényegében 1947-től hatvan éven keresztül – nyolc év megszakítással – mindig a baloldal kormányzott. “A jobboldalnak egyszer nem jár az az esély, hogy egy megbízható, izmos, stabil többséggel rendelkezzen, amely esély egyébként nekik negyven éven keresztül kizárólagosan állt fenn, s aztán a demokráciában is kaptak négy évet szabályos, alkotmányos kétharmadot?” – tette fel a kérdést Orbán Viktor.

Azért fogják használni ezt a felhatalmazást – mondta -, hogy ezáltal megerősítsék a demokráciát és a köztársaságot. Úgy vélte, a köztársaságot nem a Fidesztől kell félteni, hanem a “szélhámos milliárdosoktól”.

Az elszámoltatás kapcsán azt mondta: a demokrácia része az elszámoltatás, így ha valaki befejezte a kormányzást, akkor számot kell adni arról, hogy mit végzett. A számonkérés egy részt a szavazáskor az állampolgárok elvégzik, ám a másik részét az illetékes hatóságoknak kell elvégezniük.

A Fideszt is elszámoltatták

Mint mondta, volt Magyarországon elszámoltatás 2002 után, hiszen a Fideszt elszámoltatták. “Ha valaki, akkor én tudnék mesélni arról, hány hónapig jártam mindenfajta bizottságok elé” – fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette: száznegyven kormányzati vizsgálatot indítottak a volt kormány feltételezett ügyeivel kapcsolatban.

Ezt mi kiálltuk – közölte, majd úgy fogalmazott: “ha akkor nagy legényeknek tetszettek lenni, akkor méltóztassanak most is nagy legénynek lenni. Nem az a nagy legény, aki adja, hanem az, aki állja. Ez az elszámoltatásra is igaz”.

A Fidesz elnöke a pécsi polgármester választástól – ahol a fideszes Páva Zsolt nagyarányú győzelmet aratott Szili Katalin szocialista jelölttel szemben – azt mondta: a június 7-ei választással összefüggésben megerősítést kaptak Pécs városától. Mint mondta, nem a végeredményre gondol, hanem a részvételre.

“Pécs azt üzente az országnak, hogy van értelme elmenni szavazni. Van értelme részt venni a választáson, és akik (..) változtatni akarnak, azok nem is nagyon tehetnek mást, mint elmennek, és részt vesznek a választáson” – fogalmazott a politikus, majd közölte: a változtatás akarása és a választáson való részvétel ma egymást átfedő dolog.

Pécs azt üzente, a demokrácia létezik, a demokrácia működik, demokráciát működtetni van értelme, a választásokon való részvétel nemcsak erkölcsi kötelesség, hanem érdemes, megéri. Ezzel ugyanis le tudjuk zárni a Gyurcsány-Bajnai korszakot, és meg tudunk nyitni egy másik korszakot – fogalmazott a Fidesz elnöke.

A pécsi választás azért nagyon fontos, mert ott nem az történt, hogy a baloldali emberek otthon maradtak. Azok, akik magukat valószínűleg baloldalinak vallják, vagy megszokásból inkább a korábbi városvezetésre szavaztak, nem otthon maradtak, hanem a változásra szavaztak.

Orbán Viktor szerint mindenkinek, a legszegényebbeknek is érdemes elmenni szavazni június 7-én, hiszen nem tudnak a rászorulókon segíteni, ha nem élnek a demokrácia adta lehetőséggel. De nem mindegy, hogy ki hova adja a szavazatát. Úgy vélte, csak a Fideszre érdemes szavazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik