Belföld

Ezrek demonstrálnak a rasszizmus ellen

Mintegy háromezer ember részvételével kezdődött meg a kirekesztés és a gyűlölet ellen rendezett tiltakozó megmozdulás szombat délután Budapest XIII. kerületében, a Szent István parkban.

A Magyar Demokratikus Charta és a Roma Polgárjogi Mozgalom közös rendezvényének kezdetén Hegedűs D. Géza színművész köszöntötte az ország különböző pontjairól érkezett résztvevőket, köztük több parlamenti politikust és kormánytagot.

A romák elleni támadások és a kirekesztő, antiszemita megnyilvánulások elleni tiltakozás kezdetén óriás kivetítőn video-összeállítást mutattak be a nagycsécsi, a tatárszentgyörgyi és a tiszalöki gyilkosságról, az áldozatok temetéseiről.

Iványi Gábor metodista lelkész, a demonstrációt rendező szervezetek alapítója beszédében úgy fogalmazott: Magyarország helyzete már régóta nem belügy, és szégyen lenne, ha az ENSZ kéksisakos békefenntartóit kellene felkérni, védjék meg a faluvégi cigánytelepeket. Hisszük, hogy Magyarország közös hazánk, hisszük, hogy nem kirekesztő ország, mert közös a sorsunk, azonosak a jogainak – fogalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik