Belföld

„Nem egyszerű” eset a holokauszttagadó tüntetés

Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány szerint az, hogy még folyik az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vizsgálata az április 18-ai holokauszttagadó demonstráció ügyében, azt jelzi, hogy „nem egyszerű" az ügy megítélése.

Tóth Gábor elmondta, hogy a vizsgálat három héttel ezelőtt indult, és amíg nem zárul le, nem mond részleteket. Azt azonban megjegyezte: saját jelentését két héttel ezelőtt elkészítette, és átadta azt az ORFK vizsgálóbizottságának.

A főkapitány szerint az, hogy még folyik az ORFK-n a vizsgálat, arra mutat rá, hogy „nem egyszerű megítélésű ez az ügy, ez az eset”. Talán ez is alátámasztja, amit mi megállapítottunk, hogy a helyszínen lévő biztosítás parancsnoka – aki nagy szakmai tapasztalattal, elméleti tudással rendelkező, hosszú évek óta kapitányságvezetői beosztást betöltő munkatársam – „kellően ítélte meg” a biztosítás során, hogy mikor milyen rendőri intézkedések szükségesek – jelentette ki.

Ha lezárul az ORFK vizsgálata, annak eredményét a BRFK elfogadja, és „ha abból konzekvenciákat kell levonni a szakmai kérdésekben, azt meg fogjuk tenni”.

A budai Várban, a német nagykövetség előtt holokauszttagadó demonstrációt tartottak szélsőjobboldali, neonáci nézeteket valló szervezetek. A BRFK két nappal később azt közölte, hogy a rendezvényen nem történt sem rendzavarás, sem olyan rendkívüli esemény, amely a helyszínen azonnali rendőri intézkedést igényelt volna. Az elhangzott beszédek tartalma alapján azonban a rendőrség büntetőeljárást indított közösség elleni izgatás bűntett elkövetése gyanúja miatt D. István és D. Endre János ellen.

Bencze József országos rendőrfőkapitány belső vizsgálatot kezdeményezett az ügy ellentmondásosságai miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik