Belföld

Behatárolta az Őrezred Bajnai védelmét

Fizikailag a rendőrség ugyan nem zárta le a miniszterelnöki rezidencia körüli utcákat, de meghatározták azt a területet, amely biztosítási szempontból lezártnak minősül május elsejétől.

Az intézkedést Dobozi József rendőr vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos rendelte el, a rendőrség honlapján közzétett határozat szerint 2009 május 01. 0 órától a szükséges ideig, de legkésőbb 2010. április 30. 24 óráig.

Gálik Viktória, a Köztársasági Őrezred szóvivője elmondta, hogy a lezárás sem kordonállítást, sem rendőri jelenlétet, sem forgalomkorlátozást nem jelent, csupán meghatározza azt a területet, amelyre szükség esetén ezeket az intézkedéseket meghozzák. Hozzátette: kormányrendelet határozza meg a védendő személyek, közöttük a mindenkori miniszterelnök biztosításával kapcsolatos intézkedéseket. A kijelölt rövid szakasz mintegy 50 méter hosszú, ez a XII. kerületi Dániel köz a Szarvas Gábor és a Dániel út között.

A határozat szerint rendőrszakmai szempontokra figyelemmel vált szükségessé a lezárásról szóló határozat kiadása, a megelőző-védelmi intézkedésekre is tekintettel.

“Elengedhetetlen, hogy a biztosítás szempontjából szükséges terület határait konkrétan meghatározzuk, amely garantálja a védett személy és hozzátartozói biztonságát” – áll a közleményben.

További követelmény: mindenki számára egyértelművé kell tenni, hogy mely terület az, amely a gyülekezési jog gyakorlására és egyéb nyilvános rendezvények megtartása rendelkezésre áll – derül ki a határozatból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik