Belföld

Porcelánhamisítókra csaptak le

Harminchat embert gyanúsít azzal a rendőrség, hogy több éven át hamis herendi porcelánokat gyártott, festett és értékesített országszerte és az interneten keresztül is.

A három csoportban dolgozó elkövetőek csaknem 240 millió forintos kárt okoztak a herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-nek. Mindhárom csoport vezetői budapesti lakosok, és döntően ők szervezték be a 2000-es évek elejétől a manufaktúránál dolgozó vagy korábban ott alkalmazott – Herenden és a környékén lakó – égetőket, formázókat és festőket.

A legnagyobb csoportot L. László és K. Kálmán budapesti lakosok szervezték, irányították, és tizenegy égetőt, formázót festőt alkalmaztak. Az étkészletek és porcelánfigurák égetésére kemencét és festőműhelyt is kialakítottak a főváros X. kerületében. A festéshez a manufaktúrából loptak festéket – főleg a porcelánok aranyozásához szükséges anyagot – a bűnszervezet tagjai, akik között házaspárok és egész családok is vannak.

A hamisított porcelánok (fotó: MTI)

A hamisított porcelánok (fotó: MTI)

A profi festők a védjegyoltalom alatt álló “VH”, továbbá a Viktória és Rotschild mintákat festették a figurákra, étkészletekre, és a Herend földrajzi árujelzővel is ellátták az utánzatokat. A hamisítványokat régiségboltokban, piacokon adták el, valamint az e-Bay internetes portálon hirdették és értékesítették.

Az ügyet ezen a héten vádemelési javaslattal adják át az ügyészségnek. Az elkövetőket iparjogvédelmi jogok megsértésének bűntettével, valamint áru hamis megjelölésének bűncselekményével gyanúsítják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik