Belföld

Bajnai: sok adót fizettem

Cégvezetőként a Wallis érdekeit képviseltem, most kormányfőként Magyarországét – nyilatkozta Bajnai Gordon miniszterelnök a közszolgálati televízió reggeli műsorában. A kormányfő lát esélyt a megegyezésre a néhány szakszervezet által meghirdetett általános sztrájk előtt.

Nagyon sok adót fizettem, ha jól emlékszem, akkor a kormánytagságomat megelőző évben 50 millió forintot – mondta a közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában Bajnai Gordon kormányfő a Wallis offshore érdekeltségeit feszegető kérdésre.

A cég egyébként éves jelentésében feltüntette legális külföldi leányvállalatait, ráadásul a ciprusi társaság jó részben a Wallis külföldi cégeit képviselte – mondta a miniszterelnök, aki szerint egy cégvezetőnek az a dolga, hogy az általa irányított vállalat profitja a lehető legmagasabb legyen a legális keretek között.

Most országot vezetek, így arra törekszem, hogy visszatereljem ezeket a pénzeket Magyarországra – fogalmazott a kormányfő.

Üzenünk a prognózissal

A kormány óvatos forgatókönyv mentén 6 százalékos idei gazdasági visszaeséssel számol, ami üzenet a befektetőknek: értjük a baj gyökereit, mélységét – mondta a miniszterelnök.

A tervezett deficitről óvatosan szólt: Magyarország nem fogja kezdeményezni az IMF-nél és az EU-nál a 3 százalékos hiánycél túllépésének lehetőségét, de ha a két nemzetközi szervezet talál ennél „értelmesebb egyensúlyi pályát”, amely a válságból hamarabb vezeti ki az országot, akkor akár lehet más a célösszeg is.

Nem tart a sztrájktól

Látok esélyt a megegyezésre a sztrájkolókkal, mert az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalán a józan, higgadt szereplők vannak többségben – mondta a miniszterelnök.

Ők megértik, hogy az ország jelenlegi helyzetében mindenkinek áldozatot kell hoznia, és azt kérik, hogy a kormány egyenletesen terítse szét a terheket; erre a kabinet nyitott – közölte Bajnai.

Az ingatlanadóról szólva azt mondta: jövőre már sok tízmilliárdos bevételt vár az új adónemtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik