Belföld

Pataky: tisztességtelen a táppénz csökkentése

A vállalkozók a kormány által tervezettnél nagyobb járulékcsökkentést akarnak, a munkavállalók viszont megkérdőjelezik az általános járulékcsökkentés értelmét. Terítékre került a táppénzcsökkentés is. Vita volt az Országos Érdekegyeztető Tanácsban.

Az általános járulékcsökkentés által elért vállalati költségmegtakarítás egy része biztosan profittá válik, s távozik az országból – hívta föl a figyelmet Pataky Péter, a munkavállalói oldal szóvivője, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén.

Szabad-e vitatni a tételt?

A járulékcsökkentés forráselvonást jelent a munkaerő-piaci alapból, amely többek között a munkanélküliek ellátását szolgálja, illetve az egészségügyből – tette hozzá. Pataky szerint legfeljebb a differenciált, egyes ágazatokat támogató járulékcsökkentésnek lehet értelme.

Antallfy Gábor, a KISOSZ elnöke szerint viszont nagy baj, ha már az első tárgyaláson nincs egyetértés az alapvető irányokról. Antalffy szerint nem szabad kétségbe vonni azt a tételt, hogy a járulékcsökkentés munkahelyeket teremt, vagy legalábbis segít megtartani.
Ütésváltás volt a munkaadók és munkavállalók között. Montázs: Rédley Tamás

Ütésváltás volt a munkaadók és munkavállalók között. Montázs: Rédley Tamás

Ennek alátámasztásaként Antalffy elmesélt egy olyan történetet, hogy ma olyan magasak a járulékterhek, hogy egy ismerőse a saját gyermekét sem tudta fölvenni a cégéhez szabályos munkaszerződéssel. Pataky viszontválaszában hangsúlyozta, az általános járulékcsökkentés értelmét vitatja, nem a differenciáltat. A gyáriparosok az általános járulékcsökkentés mellett foglaltak állást, s mellesleg megpendítették a rendvédelmi dolgozók kedvezményes nyugdíjának eltörlését is.

Kormánypárti munkaadók

A munkaadók képviselői a vita során azt hangsúlyozták, hogy a Bajnai-csomag elviselhetetlen, s az alkuk során igyekeznek elviselhetővé tenni. A munkaadók viszont egyetértettek a csomag irányaival, de – mint az ülésen jelen levő Bajnai Gordon miniszterelnök megjegyezte, érthető módon – nagyobb adócsökkentést kívánnak elérni.

Pataky Péter a munkavállalók nevében nyomatékosan arra kérte a kormányt: vonja vissza a táppénz csökkentésének javaslatát. Pataky azzal érvelt: nem elfogadható, hogy mondjuk egy alacsony keresetű munkavállaló keresőképtelenné válik, s csökkentik a táppénzét, ráadásul az áfaemelés révén minden drágább is lesz körülötte.

A szakszervezeti vezető szerint nem elfogadható, és tisztességtelen a kormány érvelése, hogy a a visszaélések csökkenése miatt kell csökkenteni a táppénzek összegét, s a csalók miatt büntetni mindenkit. Pataky megjegyezte: éppenséggel azt tapasztalják a munkavállalók körében, hogy betegen is dolgoznak. A megszorítás ráadásul értelmetlen is, érezhető költségvetési hatása nincs, idén a kormány mintegy 3 milliárdot spórolna meg az intézkedéssel.

A munkaadók viszont elfogadhatónak tartották a kormány érvelését, szerintük a válság miatt egyre gyakoribb a betegállományba menekülés. A kormányzat részéről két érv hangzott el: egyrészt, hogy jelentős a táppénzzel visszaélések száma, másrészt, hogy mindenkinek ki kell venni a részét a válságkezelés terheiből.

Az érdekegyeztető ülést megelőző héten, szombaton a szakszervezetek a Parlament előtt tüntettek, igazságosabb közteherviselést, átgondoltabb reformokat követelve. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke akkor azt mondta az egybegyűlteknek: a szakszervezeti vezetők magabiztosabban tárgyalnak majd a kormányzattal és a munkaadókkal, hogy érzik, mögöttük állnak a képviseltjeik.

A közszolgák képviselőjeként a tüntetésen Kuti László burkoltan kilátásba helyezte a közszolgálati sztrájkot arra az esetre, ha nem sikerül a tárgyalások során megállapodni a kormánnyal, s a Bajnai-kormányt „a tőke szocialista kormányának” nevezte. Borsik János a demonstráción az Autonómok részéről azt hangsúlyozta: összejátszik a kormány a magyar nagytőkével, és a multinacionális cégekkel.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.