Belföld

Maláriával is végződhet a nyaralás

Évente minden tizedik utazó megbetegszik külföldön. Tavaly öten tértek haza maláriás fertőzéssel, és hastífuszt is behurcoltak már az országba, de még mindig a hasmenéses panaszok a leggyakoribbak. Az uniós eü-kártya előny, de nem fedez mindenhol mindent.

Egyre felelősebben gondolkodnak a turisták és az utazási irodák a külföldön elkapható betegségek megelőzése tekintetében – mondta az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) járványügyi főosztályvezetője egy keddi sajtótájékoztatón. Ócsai Lajos kifejtette: idén is folytatódik az úgynevezett „3 Plusz Program”, amelynek célja az, hogy az utazási irodáknál minél nagyobb hangsúlyt kapjon az utazás alatti egészségbiztonság kérdése, így az utazás előtti egészségügyi felkészítés, információátadás.

Védőoltással megelőzhető a baj

Ócsai Lajos rámutatott: a külföldi vakáció során leggyakrabban hasmenéssel járó megbetegedések jelentkeznek. Mostanában a korábbinál gyakrabban diagnosztizálnak maláriát, hastífuszt és hepatitist. Az OTH illetékese felhívta arra is a figyelmet, hogy a problémák többsége védőoltással megelőzhető.

Az FN kérdésére a főosztályvezető hozzátette: az utazás előtt ajánlott oltásért fizetni kell. A turistának azonban – általában – csak a vakcinát kell pénzért kiváltani a patikában, az oltást az orvosok döntő hányada ingyenesen adja be. De ezzel kapcsolatban nincs egységes előírás – tette hozzá Ócsai Lajos.

Tífusz és hasmenés

A trópusi országokban vakációzók jellemzően a nem megfelelően hőkezelt ételek és a szennyezett ivóvíz miatt akár tífuszt is kaphatnak. Az állandósuló emésztési problémák és a tartósan magas láz többnyire már a hazatérést követően megjelennek.

A malária is döntően a trópusi országokban fordul elő a leggyakrabban. A legtöbben Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, Indiában, Dél-Kelet-Ázsiában, a Közel-Keleten és a Csendes-óceáni szigetvilágban betegednek meg ebben a kórban. A magas lázzal járó fertőzést a nőstény szúnyogok terjesztik.

Horvátország veszélytelen

A magyar turisták körében legnépszerűbb Horvátország a viszonylag veszélytelen kategóriába tartozik, ám itt sem árt az óvatosság – figyelmeztet a szakértő. A tengerpart ugyanis igen kedvelt a világ különböző pontjairól érkezők között, így a fertőzést akár a szálláshelyen vagy az étteremben is el lehet kapni.

Külföldi utazások előtt minden esetben célszerű az ÁNTSZ helyi kirendeltségét felkeresni, mert ott országokra bontva bárki megtudhatja, hogy a vakáció célpontja milyen egészségügyi kockázatokkal jár, és milyen óvintézkedések szükségesek.

Kártyával könnyebb

Sokakat ér meglepetés, amikor azt tapasztalja, hogy az itthon ingyenes ellátásért külföldön fizetni kell. Az egészségbiztosítónál kiváltott, EU-s kártya ugyanis az Európai Gazdasági Térség tagállamaiba utazó turisták számára csak az úgynevezett sürgősen szükséges egészségügyi ellátásokra jogosít fel. Ezeket az ellátási formákat minden ország maga határozza meg, általában az elsősegély mellett kiterjed néhány más típusú ellátásra is. Ebbe a kategóriába tartozik például egy vesebeteg első három dialízise.

A különböző európai országok között igen komoly különbségek vannak az ingyenesség tekintetében. Belgiumban például az orvosi, illetve a fogorvosi ellátás díjának 25 százaléka az önrész hányada, ez azonban egyes beavatkozásoknál akár 40 százalék is lehet, amit ki kell fizetni.

Lengyelországban a gyógyszerek kiváltása okozhat meglepetést, mivel a patikákban az orvosságok árának 50-70 százalékát fizeti a beteg. Olaszországban még ennél is szigorúbbak, ott ugyanis nem ismert a nálunk megszokott támogatási rendszer, így a készítmények teljes árát kérik a kasszánál. Görögországban patikaszerek esetében 25 százalék az önrész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik