Belföld

FAZ: pártmegbízatást teljesít Bajnai

A német konzervatív lap szerint Bajnai Gordon valójában pártmegbízatást teljesít. A „szakértői kormány" összeállításakor több, vezető szocialista politikusra is tekintettel kellett lennie. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint megtévesztő Bajnai kormányát szakértői kabinetnek nevezni.


Magyar variáns címmel
a budapesti parlamentben az elmúlt héten benyújtott konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal és ennek kapcsán a magyarországi belpolitikai helyzettel foglalkozott kommentárjában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A konzervatív újság magyar származású szemleírója, Georg Paul Hefty cikkének bevezetőjében arra mutatott rá, hogy az új magyar kormányt hatalomra segítő parlamenti eljárás német mintára született.

Pártmegbízatást teljesít

Magyarországon – mint a FAZ szemleírója hangoztatta – a konstruktív bizalmatlansági indítványt egészen más módon használták. Hefty szerint Gyurcsány a szocialisták és a szabad demokraták megállapodása nyomán lett miniszterelnök-jelölt. Bajnai – mint a lap a továbbiakban írta – ugyancsak képviselői mandátum nélküli miniszter volt, amikor a szocialisták és a liberálisok a konstruktív bizalmatlansági indítványt beterjesztve az ő jelöltségét támogatták.

Hefty szerint a párton kívüli Bajnai valójában pártmegbízatást teljesít, s nem utolsósorban az őt támogató pártok választási esélyeit kellene növelnie. A cikkíró szerint ugyanilyen megtévesztő az is, hogy Bajnai kormányát szakértői kabinetnek nevezik.

Újrarendeződés a cél

Hasonló hangnemű írásban foglalkozott a magyar belpolitikai helyzettel ugyancsak a csütörtöki Frankfurter Allgemeine Zeitungban a lap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó tudósítója, Reinhard Olt is. “Párttól függő szakemberek” című írásában Olt hangoztatta: az új magyar kormányt egy párton kívüli miniszterelnök vezeti. Árnyékában ugyanakkor vezető szocialisták a várható választási vereség utáni időszakra helyezik magukat pozíciókba.

Olt szerint a válságkezelő „szakértői kormány” a legkésőbb egy év múlva esedékes választások miatt a pártpolitika tárgya. Összeállításakor Bajnai Gordonnak több, vezető szocialista politikusra is tekintettel kellett lennie. A szocialisták szempontjából Olt szerint csak arról szól most a történet, hogy a biztosnak tekinthető EP-választási és parlamenti választási vereséget követő, párton belüli újrarendeződésre pozicionálják magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik