Belföld

A HIV ellen küzd a „gyógyszerkoalíció”

Kis túlzással történelmi jelentőségű, hogy két, alapvetően konkurensnek számító világvezető gyógyszergyártó közös vállalatot hozott létre a napokban. A GlaxoSmithKline és a Pfizer kedden jelentette be korszakalkotó megegyezését, amelyben egy HIV gyógyszerekre szakosodott új céget alapítanak.

A GlaxoSmithKline (GSK) és a Pfizer közösen kiadott közleményükben rámutatnak: megállapodást kötöttek egy olyan vállalat felállítására, amely kizárólag HIV gyógyszerek kutatására, fejlesztésére és ezen gyógyszerek kereskedelmére helyezi a hangsúlyt. Az új vállalat sokkal hatékonyabb, és szélesebb spektrumú lesz, mint a két gyógyszercég külön-külön. A cégnek 19 százalékos részesedése lesz a HIV-készítmények piacán.

A GSK kezdetben 85 százalékot vállal az új cég részesedéséből, míg a Pfizer 15 százalékot. Az új vállalat széleskörű, 11 terméket magában foglaló portfólióval indul, amiben piacvezető terápiás készítmények is szerepelnek.

A 2008-as hivatalos adatok szerint a két cég portfoliója körülbelül 1,6 milliárd fontos eladást generált, ami egy olyan mértékű bevétel, mely biztosítja az új vállalkozás pénzügyi stabilitását, és támogatja a kutatás-fejlesztést. A cég 6 innovatív termék további fejlesztését és gyártását kezdi el a közeljövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik