Belföld

Eltemették az Irakban lelőtt magyar gépkocsivezetőt

Egykori lakóhelyén, a Zala megyei Nagyradán eltemették kedden délután Bogdán Tibort, akit egy amerikai katona lőtt le Irakban, egyelőre tisztázatlan körülmények között.

A 36 éves férfit 200-250 ember kísérte utolsó útjára. A gyászolók között a családtagok, rokonok és ismerősök mellett jelen volt korábbi munkáltatója, a TOIFOR csoport képviselője, a megyében működő több kisebbségi cigány szervezet vezetője és Farkas Flórián, a Lungo Drom országos elnöke is. Az egykori hivatásos katona temetésén több korábbi katonatársa is részt vett.

A ravatalnál, majd a sírnál felsorakoztak a közvetlen családtagok, édesanyja, testvérei és számos rokona. Ott volt a férfi egyetlen, hatéves gyermeke, valamint elvált felesége.
Továbbra sincs hivatalos válasz arra, hogy a gépkocsivezetőként már másodszor Irakban dolgozó férfi miért halt meg. Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője a temetés napján az MTI-nek azt mondta: korábbi sürgetéseik ellenére még mindig nem kaptak választ az amerikai hatóságoktól arra, hogy milyen körülmények között halt meg a magyar férfi egy amerikai támaszponton.

A keddi temetést követően Farkas Flórián újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott: szerinte a minisztérium nem végzi jól a dolgát, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ebben az ügyben korábban Göncz Kingának címzett levelére még mindig nem kapott választ. Hangsúlyozta: a férfit kivégezték, roma származása azonban nem adhat okot arra, hogy a körülmények még mindig nem ismertek.

Bogdán Tibort, aki teherautó-vezetőként a TOIFOR alkalmazásában állt, március 26-án fejbe lőtték Tádzsiban, Bagdad külvárosában, az amerikai támaszponton. Held Andrea, a cég marketingvezetője az MTI-nek akkor azt mondta: a férfit munkavégzés közben, a táborban érte a halálos lövés. A feltételezett tettest az eset napján őrizetbe is vették.

Az amerikai erők április elején közölték, hogy Irakban vádat emeltek egy amerikai katona ellen egy külföldi alvállalkozó múlt hónapban történt lelövése miatt. A vád szerint a 25 éves Carl Stovall őrvezető Tádzsi amerikai támaszpontján lőtte le az alvállalkozót – állt az amerikai erők jelentésében, amely nem részletezte az emberölés körülményeit, nem közölte az áldozat nevét. A francia AFP hírügynökség jelentése szerint a vádemelésről szóló amerikai közlemény magyar állampolgárként határozta meg az áldozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik