Belföld

Bajnai kormányprogramot hirdetett

Nemzeti Eurófelügyelő Bizottság és Közérdekvédelmi Hivatal alakul, a kisebb lopások ügyében ismét nyomozni fog a rendőrség, és a kormány már egy hajszálnyival jobban szereti a Nabuccót a Déli Áramlatnál – az ismert megszorításokon túl ez derül ki a 38 oldalas kormányprogramból.

A Válságkezelés és bizalomerősítés címet viselő kormányprogram először saját alternatíváját, az államcsődközeli helyzetet vázolja. „Gyors ütemben nőne az államadósság, tovább gyengülne a forint, sok tízezer család számára nehezen finanszírozhatóvá válnának a devizahitelek, csődhullám sújtana egyes ágazatokat, és sok százezer ember megélhetése kerülne veszélybe” – írják a szerzők. A válságkezelő kormány egyéves cselekvési terve alcímet viselő dokumentumban a Bajnai-kabinet azt ígéri: a programmal mindez elkerülhető.

Kevesebb adókedvezmény, új testület

A kormányprogram részletesen ismerteti a kabinet már bejelentett válságkezelő intézkedéseit, és azok rövid távú makrogazdasági hatásait, amelyekről itt, illetve itt olvashat.

Újdonságot jelent viszont, hogy „2010-től az szja-kedvezmények a családi kedvezmény és a hosszú távú megtakarításokhoz (önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári és nyugdíj-előtakarékossági befizetések) kapcsolódó adókiutalás kivételével megszűnnek.”

A kormány azt ígéri, hogy a személyi jövedelemadó átrendezése révén „a munkavállalók 90 százaléka jobban jár”.

Új testület is létrejön – derül ki a Bajnai-kabinet terveiből: megalakul a Nemzeti Eurófelügyelő Bizottság, amely az euró bevezetéséhez szükséges feltételek teljesítésének összhangján őrködik – egyelőre bizonytalan hatáskörrel. A program rendelkezik még a PSZÁF jogköreinek tágításáról: a kabinet ígérete szerint az intézmény előretekintő felügyeleti jogköröket is kap, így valódi szabályozó hatóságként működhet.

A megszorítások negatív gazdasági hatásaival a kabinet is tisztában van, de úgy véli: azok a lehető legkisebb mértékben fogják vissza a gazdasági növekedést, és szociálisan még elviselhetők a magyar társadalom számára.

A kormány azt ígéri, hogy tervei teljesülése esetén a magyar gazdasági növekedés „belátható időn belül” 2 százalékponttal magasabb lesz az uniós átlagnál.

Már fontos az agrárium

Az előző kormány programjában megnevezte a hazai kulcságazatokat, amelyek Magyarország számára jobb versenyképességet és erősebb növekedési potenciált jelentenek. Akkor a járműiparra, a logisztikára, a gyógyszeriparra, a biotechnológiára és az infokommunikációs technológiákra esett a választás.

A Bajnai-kormány most ezt a listát bővítette az agráriummal, a turizmussal és az építőiparral. A kabinet minden szektorra akciótervet dolgoz ki; ezek közül egy-egy mondat már megismerhető a dokumentumból.

Út, vasút és Nabucco

Az egyéves mandátummal rendelkező Bajnai-kabinet 2013-ig tett út- és vasútépítési ígéreteket.

Összesen 2000 kilométernyi új út megépítését és megújulását ígérik, így mintegy 800 település elérhetősége javulhat. A következő négy évben 400 kilométernyi vasútvonal újulhat meg, 570 milliárd forintból.

Már inkább a Nabucco gázvezeték megépítését pártolja az új kabinet, legalábbis szerkesztőségünk a kormányprogram ezzel foglalkozó bekezdéséből ezt olvassa ki: „Magyarország első számú energiabiztonsági érdekének tekintjük és ezért továbbra is támogatjuk a független gázforrásokra épülő Nabucco földgázvezeték mielőbbi megépítését, kezdeményező szerepet vállalva abban. Az ellátás alternatív útvonalának biztosítása érdekében ezzel párhuzamosan részt kívánunk venni a Déli Áramlat földgázvezeték megvalósításában.”

Keményen lépnek fel a bűn ellen

Vélhetően a közhangulatnak engedve azt ígéri a Bajnai-kabinet, hogy a fegyveres és erőszakos bűnelkövetők – különösen a visszaesők – a mainál sokkal szigorúbb büntetési tételekkel szembesülhetnek hamarosan.

Szintén a nyilvánosság nyomását sejtjük a mögött a mondat mögött, amely így szól: „Kiegészítjük a szabálysértési törvényt, hogy a rendőrség újra nyomozzon a 20 000 forintnál kisebb értékű lopások esetén is.”

Felállítja a kormány a Közérdekvédelmi Hivatalt, amely védeni fogja azokat, akik korrupciós ügyeket tárnak fel, és eljárhat minden korrupciógyanús ügyben. Az intézményt más hivatalok költségvetési forrásának és létszámának rovására állítják fel.

Gyorsak lesznek

„A kormány jelen válságkezelő tervet az elkövetkező két hétben kormányhatározat formájában kihirdeti, és megalkotja az ebből következő részletes igazgatási intézkedési tervet” – ígéri a kabinet.

Az idei és a jövő évi adóváltozásokat még az első félévben elfogadhatja az Országgyűlés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik