Belföld

Védelmet ígér Bajnai

Nem kormányprogramnak, hanem válságkezelő tervnek értékelte programját Bajnai Gordon. Áfaemelés, járulékcsökkentés és a jövedéki adó emelése – a kormányfő válságkezelő elképzelésének részletei.

A miniszterelnök a vasárnapi kormányülés után nemzetközi sajtótájékoztatón számolt be a részletekről.

Csökken a táppénz, nem lesz 13. havi nyugdíj

A táppénz 10 százalékponttal, azaz a mai 70-ről 60 százalékra csökkenne. A családi pótlék összegét 2 évre rögzítik, a jogosultsági korhatárt 23-ról 20 évre csökkentik. A gyes és a gyed időtartamát maximálnák, de ez a program akkor indulna, amikor párhuzamosan elkezdődik az óvoda-bölcsőde program is – mondta el Bajnai Gordon. Idén július 1-jétől felfüggesztik az állami lakástámogatásokat, de ez az újonnan felvett hitelekre, támogatottakra vonatkozik. A következő két évben csökkentik, majd fokozatosan kivezetik a gáz- és távhőár-kompenzációt.

Bajnai szerint a kormány ebben a formában nem tudja fenntartani a közszféra 13. havi fizetését, és átütemezik a 2009-es nyugdíjkorrekciót, a 2010-eset pedig hosszabb időre elhalasztják. Idén már nem fizetik ki a 13. havi nyugdíj második felét, ami jövőre teljesen meg is szűnik. Bajnai Gordon hangsúlyozta: azt szeretné, ha minden magyar polgár megértené, mi történne, ha nem hajtanák végre a válságkezelő programot.

Prezentáció

Bajnai Gordon vasárnap bejelentett programjának prezentációját erre a linkre kattintva olvashatja.

Adóváltozások

A kormány tervei szerint az idén az áfakulcs 25 százalékra nő, de létrejön egy új, 18 százalékos kedvezményes kulcs, amelybe a tej, a tejtermékek, a kenyér, a pékáru és a távhő tartozna. A jövedéki adó 2009-ben átlagosan 5-6 százalékkal emelkedne. Idén a munkaadói járulékcsökkentés 5 százalékpontos lenne a minimálbér kétszereséig, illetve a személyi jövedelemadó alsó kulcsának sávhatárát 1,9 millió forintig tolnák ki. A megszorítások a februári csomaggal együtt idén 400 milliárd, jövőre 900 milliárd forint megtakarítást tesznek lehetővé.

Bajnai Gordon ismerteti a programját (MTI)

Bajnai Gordon ismerteti a programját (MTI)

Jövőre 5 százalékponttal csökkenne a munkáltatói járulék – a teljes jövedelemre. Megszűnne a tételes eho, illetve megtörténne az „összbruttósítás” (leánykori nevén szuperbruttó): az adóalapot a bruttó bér plusz a járulékok tennék ki. Csökkennének az szja-kulcsok is 2010-ben: 15-17, illetve 33-35 százalékra, az alsó sávhatár pedig 4-5 millió forint lenne. Jövőre az „adóparadicsomba menekített jövedelmet és vagyont” bevonnák az adóalapba, valamint 2010-ben vezetnék be az általános értékalapú ingatlanadót. A vagyonosokat a magánszemélyek különadójának 2010 végéig történő fenntartása, az általános, és progresszív ingatlanadó bevezetése, s a nagyobb teljesítményű autók súlyadójának növelése sújtaná Bajnai prezentációja szerint.

Meggyőzik az uniót

A miniszterelnök beszédében felsorolta a magyar állam és a gazdaság azon problémáit, amelyek a mai nehéz helyzetért okolhatók, és amelyek a nemzetközi válságban még jobban kiélesedtek. Az idei évre Bajnai 5,5-6, jövőre 0-1 százalék közötti visszaesést vár.

A rövid távú intézkedések közt a pénzügyi rendszer stabilitása az egyik legfontosabb feladat. A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság támogatásának fenntartása érdekében bemutatnák az új előrejelzést és azt, hogy a válságkezelő program megtartja az egyensúlyt, illetve olyan strukturális lépéseket tesz, amelyek ezt tovább javítják – mondta a kormányfő.

A kormány elszámol

A kormány újra tárgyal a bankokkal a devizahitelesek ügyében. Azt szeretnék, hogy önhibáján kívül vagy méltatlanul ne kerüljön ki a házából egyetlen devizahitellel rendelkező ember sem, és mindenkinek legyen egy esélye – mondta Bajnai.

A következő napokban a kormány elkészít egy világos, átlátható intézkedési tervet, amely azt a célt szolgálja, hogy elszámoljon a polgárok felé, mit tesz azért, hogy Magyarországot kivezesse a válságból. A kabinet intézkedéseinek célja, hogy 3-4 százalékos legyen az elsődleges többlet 2010-re, teljesüljenek a maastrichti kritériumok és középtávon sikerüljön bevezetni az eurót – közölte a miniszterelnök.

Védelmet ígér

A választásokig hátra lévő idő alatt nem lehet átfogó programot végigvinni, ezért a válságkezelő program legfőbb rövid távú célja Magyarország talpra állítása, a családok, munkahelyek és a kisvállalkozások védelme – fogalmazott Bajnai Gordon. A mostani gyors intézkedések azonban hosszú távon is kifejtik majd hatásukat. Fájdalmas útra lépünk, ami sok lemondással jár, de a halogatás, a sodródás sokkal fájdalmasabb lenne – fogalmazott Bajnai Gordon.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a válság az egész társadalom számára lemondással jár: megszűnik a 13. havi nyugdíj, két évig nem emelkedik a családi pótlék, de lemondást vár az államtól, a politikától és a vagyonosabb rétegektől is. Bajnai szerint a gyors cselekvés reményt és lehetőséget kínál. Több mint 100 ezer munkahelyet tartanak meg és a most elinduló lépések a válság enyhülésével több álláslehetőséget, magasabb fizetéseket és a vállalkozások számára bővülő keresletet biztosítanak majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik