Belföld

SZDSZ: létezik a politikai terrorizmus

Ma Magyarországon létező jelenség a politikai terrorizmus, amely egyértelmű eszmei, személyi és szervezeti összefüggésbe hozható a magyar szélsőjobboldallal és pártjával, a Jobbikkal - közölte Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A liberális politikus kifejtette: ma még “csak” az van veszélynek kitéve, akinek politikai szerepvállalása nem tetszik a támadások mögött álló erőknek, illetve az, akinek bőrszíne eltér másokétól. Ha azonban így mennek tovább a dolgok Magyarországon, akkor elég lesz mást mondani, vagy mást gondolni ahhoz, hogy valaki veszélybe kerülhessen – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, abnormális, hogy a közszereplők, illetve rokonaik a megveretés, a fizikai erőszak veszélyének, olykor pedig halálos fenyegetéseknek vannak kitéve.

Gusztos Péter utalt Kövér László péntek esti megszólalására is, miszerint a Jobbik nem barátja, nem szövetségese, legjobb esetben is csak ellenfele a Fidesznek. A liberális ügyvivő szerint a Fidesz országos választmányának elnöke elismerte, hogy pártja nem szembehelyezkedik a Jobbikkal, hanem versenyez a szavazóiért. A Fidesz nem azt mondja – folytatta Gusztos Péter -, hogy elfogadhatatlan, amit ez a politikai erő képvisel, hanem – a szavaikat átvéve – megpróbálja megszólítani szavazóikat.

A Jobbikkal kapcsolatban azt mondta a liberális politikus, hogy a párt európai parlamenti (EP) listavezetője minden utcai demonstráció alkalmával – jogvédelem címszó alatt – a hatóságok elleni erőszakra biztatja a tüntetőket. Úgy vélekedett, hogy a szélsőjobboldali politikusok nem egy megszólalásukban nyilvános politikai megrendelést fogalmaznak meg erőszakos cselekmények végrehajtására. “Nem lehet tudni, hogy ezekre a terrorcselekményekre a konkrét utasítást ki adja, de hogy a megrendelések kiknek a szájából hangzanak el nyilvánosan is, azt valamennyien látjuk” – fogalmazott.

A szabad demokrata ügyvivő a tájékoztatón bemutatta a párt egyik plakátját, amelynek címe: “Ki legyen a harmadik erő?” – a liberálisok vagy a szélsőjobboldal?

Az EP-választáson alkalom nyílik arra, hogy a szavazók megmutassák: Magyarországot nem képviselheti az unió parlamentjében az európai értékeket megvető, kirekesztő szélsőjobboldali párt – emelte ki Gusztos Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik