Belföld

A civilek teremthetnek egységet?

Tömegeket mozgatott meg az elmúlt hetekben a Civil Összefogás Fórum, előrehozott választást követelve. Az egyik főszervező, Fricz Tamás szerint a társadalom többségét képviselik, és baloldali szervezetek felé is nyitottak. Politológusok úgy vélik, a megosztott magyar társadalomban újdonság ez az összefogás, és bár nem nevezhetők pártfüggetlennek, széles tömegek szimpátiáját érhetik el.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) két hete a Hősök terén, majd kedden a Parlament előtt tartott rendezvényén is kiemelte: a társadalom többségét képviselik. Mint Fricz Tamás politológus, a CÖF szóvivője az FN-nek kifejtette: a március végén 28 civilszervet által létrehozott összefogáshoz már közel 500 egyesület csatlakozott, ez pedig nagyon széles palettát jelent.

„Polgári köröktől egyházi szervezetekig, polgármesterektől agrárszervezetekig mindenki megtalálható nálunk. Még nem volt példa arra, hogy ilyen gyorsan és hatékonyan épüljön fel egy ilyen hálózat” – hangsúlyozta Fricz Tamás.

250 ezer ember erkölcsi tőkét jelent

Hozzátette: a Hősök terére 250 ezer ember ment ki hívó szavukra, ami több, mint ahányan 20 éve Nagy Imre újratemetésére elmentek. „Ez szavazók szempontjából többet jelent, hiszen csak a legaktívabbak mennek ki az ilyen demonstrációkra. Ennyi ember nagy erkölcsi tőkét jelent” – hangsúlyozta Fricz.

A civilek kiáltványát Fricz Tamás adta át Semjén Zsoltnak kedden (Fotó: MTI)

A civilek kiáltványát Fricz Tamás adta át Semjén Zsoltnak kedden (Fotó: MTI)

Lapunk kérdésére, hogy egyes tudósítások szerint közel sem mentek ki ennyien (egyes becslések szerint legfeljebb százezren voltak), a szóvivő azt mondta, hazudozás zajlott a kérdésben, de rendőrök is megerősítették a 250 ezres résztvevőszámot. „Ez nagy kiállás volt mellettünk, és a legfőbb célunk, az előrehozott választás mellett. A közvélemény-kutatások szerint az emberek kétharmada támogatja ezt, azaz nemcsak jobboldaliak akarják a voksolást, hanem baloldali szavazók is. Azaz a társadalom abszolút többsége. Mi őket képviseljük” – fogalmazott Fricz Tamás.

Nem létezhet semleges szervezet

Az FN azon kérdésére, hogy baloldali szervezetek miért nem csatlakoznak, a CÖF szóvivője azt mondta: Simó Endre is felszólalt a Magyar Szociális Fórum részéről a Hősök terén, de ezenkívül is keresik a kapcsolatot baloldali szervezetekkel. „Azt szeretnénk elérni, hogy ez az illegitim kormányzati állapot megszűnjön. Ezekkel a célokkal elsősorban a jobboldali szervezeteket tudtuk elérni. De mivel jelenleg egy olyan társadalmi válság van Magyarországon, amely egyaránt sújtja a jobboldali és a baloldali választókat, a szervezetünkben mindenkinek van helye” – emelte ki Fricz.

Szerinte az sem lehet támadási felület, hogy például Bíró Ildikó fideszes országgyűlési képviselő is felszólalt a demonstráción, hiszen ő – mint a szóvivő fogalmazott – a civil oldalt képviselte, a polgári körök részéről.

Fricz Tamás kérdésünkre kiemelte: egy hiteles elképzelés mögé sorakoztak fel, és az már nem rajtuk múlik, ki csatlakozik. „Magyarországon semleges szervezet nem létezhet, de nyílt lapokkal játszunk. És nyitottak vagyunk, bárki csatlakozhat” – hangsúlyozta a CÖF szóvivője.

Komoly gond a szélsőjobb

Fricz Tamás hangsúlyozta, hogy semmilyen szélsőséges szervezettel nem vállalnak közösséget, a törvényességet mindig szem előtt tartják, így például pártok képviselői sem szólalhatnak fel rendezvényeiken.

„A sajtó segítségét kérjük, hogy különválasszák a mi békés, törvényes tüntetésünket a radikálisoktól. Attól, ami kedden a felvonulásunk utána történt, azért nem vállalhatunk felelősséget. De optimista vagyok, hogy az emberek külön tudják választani a kettőt” – mondta Fricz.

Nem pártfüggetlenek

Magyarországon nincsenek erős, pártfüggetlen, államfüggetlen civil mozgalmak, de ha lennének, akkor sem tudnák képviselni az egész társadalmat, hanem csak azt a közösséget, amelynek a képviseletére létrejöttek – mondta lapunk kérdésére Juhász Attila. A Political Capital kutatási igazgatója szerint a Civil Összefogás Fórum esetében tudható, hogy több tagszervezetének vezetője a Fidesz parlamenti képviselője, illetve a polgári körökben aktív, amelyeket pedig a Fidesz hozott létre 2002 után.

„Nehéz lenne tehát ezt a tömörülést pártfüggetlennek nevezni. A közvélemény-kutatások ugyanakkor azt mutatják, hogy az előrehozott választás követelésével a választók többsége egyetért, ebből következően pedig nincs sok jelentősége annak, hogy a CÖF mennyire független vagy hiteles, nem az ő hitelük adja meg a követelésük súlyát, hanem az előrehozott választás követelése hitelesíti őket” – fogalmazott Juhász Attila.

Megvan a morális legitimáció

A Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint a politikusokkal ellentétben, a civil demonstrációk szervezőivel szemben nem mindig szempont a hitelesség. Böszörményi Nagy Gergely szerint a civil narratívában a politikus mindig a „hatalmat”, míg a tüntető az „embert” képviseli. „Márpedig utóbbi nagyobb eséllyel pályázik az utcától távolmaradó, ám az eseményeket a médián keresztül követő többség szimpátiájára. Ha egy demonstráció üzenete és célja nagyszámú választópolgár álláspontjával találkozik, akkor a kezdeményezés morális legitimációja már adott” – fogalmazott a szakértő.

Böszörményi Nagy Gergely szerint a jelenlegi helyzetet az teszi különlegessé, hogy a közvélemény-kutatások szerint immár a társadalom abszolút többsége előrehozott választásokat tart kívánatosnak. „Magyarországon, ahol évekre visszamenő hagyománya van a társadalmi megosztottság hangsúlyozásának, ez a pártszimpátián is túlmutató konszenzus újdonságnak számít. A Civil Összefogás Fórum célkitűzéseinek tehát létezik „piaca” a magyar nyilvánosságban, s alkalmasak a jobboldali szavazóbázisnál akár szélesebb szimpátiakeltésre” – véli az elemző.

Hozzátette azonban, hogy mindez veszélybe kerül, ha a békés rendezvényekre szélsőséges, a többség számára inkább ellenszenves szervezetek települnek rá, hogy saját céljaikra használják fel azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik