Belföld

Nem támogatták Ficsor kinevezését

Nem támogatta Ficsor Ádám polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszterré kinevezését az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága szerdai ülésén. A miniszteri kinevezést a bizottság támogatása nem befolyásolja.

Ficsor Ádám nem kapta meg a testület többségének támogatását: a szocialista képviselők támogatták a kinevezést, a fideszes és a KDNP-s képviselők nemmel szavaztak, Gulyás József (SZDSZ) pedig tartózkodott a szavazásnál.

Ficsor Ádám a bizottsági meghallgatásán azt mondta, miniszterré kinevezése esetén elsődleges feladatának tekintené a szolgálatok törvényes működésének biztosítását, a gazdaságbiztonság garantálását és az alkotmányos rend, valamint a demokratikus intézmények védelmét.

Depolitizált működésre és bizalomerősítő lépésekre van szükség nemzetbiztonsági területen, ugyanakkor Ficsor Ádám szakbizottsági meghallgatása során nem derült ki, hogy a miniszterjelölt mennyiben kész, és képes új fejezetet nyitni az új kormány tagjaként – mondta Gulyás József (SZDSZ) szerdán az MTI-nek, miután tartózkodott a miniszterjelölt bizottsági meghallgatását követő szavazáson.

A liberális képviselő hozzátette, az SZDSZ támogatta a Bajnai Gordon vezetésével felálló válságkezelő kormányt, és támogatni kívánja a továbbiakban is a válságkezelő intézkedéseket, ez a támogatás azonban nem vonatkozik minden, az új miniszterelnök által felvetett személyi és tartalmi kérdésre.

Ficsor Ádám titkosszolgálati miniszterjelöltként megbukott a nemzetbiztonsági bizottság előtt – jelentette ki Simicskó István, a szakbizottság KDNP-s elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. Simicskó István kifejtette, az elsődleges oka, amiért nem támogatták Ficsor Ádámot, nem a fiatal kora volt, hanem az, hogy azok az emberek és körök működnek továbbra is, akik Gyurcsány Ferenc bizalmasai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik