Belföld

Bajnai nem akarja Orbánt legyőzni

Bajnai parlamenti beszédében ismétlődően hangsúlyozta: nem akar senkinek politikai vetélytársa lenni, pusztán a válságot akarja kezelni.

Rendkívüli idők rendkívüli megoldásokat igényelnek – mondta Bajnai Gordon a konstruktív bizalmatlansági indítványról parlamenti beszédében, az indítványhoz kapcsolódó vitában. Úgy vélte, pontot kell tenni a politikai válság végére, mert csak így lehet kezelni a gazdasági és szociális válságot.

Nem lesz vetélytárs

Bajnai többször elismételte: nem politizálni akar, hanem válságot kezelni. Nem lesz senkinek a politikai vetélytársa, nem akarja legyőzni se Dávid Ibolyát, se Fodor Gábort, se Orbán Viktort, a forintot, a munkahelyeket, az egyensúlyt kívánja megőrizni – ígérte.

A miniszterelnök-jelölt szerint az emberek bizalmát vissza kell szerezni, s felnőttként kell őket kezelni. Bajnai három utat látott:

1. Meg kell valósítani a válságkezelő programot.
2. Megvalósítani egy felpuhított csomagot – ehhez nem adja a nevét.
3. Tétlenség, várni egy új programra, előrehozott választások.

Bajnai természetesen az első verzióra szavazna. A kormány megalakítását rapid módon tenné Bajnai. Már a héten válságot kezelne, s a kormánya programjáról már az első kormányülés után beszámolna a nyilvánosságnak. Növekedés, egyensúly, bizalom, ezek a legfontosabbak.

Egy év, egy forint

A válságkezelés során lehet adócsökkentés, foglalkoztatásbővítés is. Ez vezet a bizalom visszaszerzéséhez. Egy év egy kormány egy forint – emlékeztetett vállalására Bajnai.

750 ezer lakás és 1 millió autóhitel van kint, mindenki a forintárfolyamot figyeli. A jelenlegi kormánynévsorban kiemelte Veres Jánost, aki kapcsán szerinte visszanyertük az egyensúlyi helyzetet (nevetés a sorokban, erre Bajnai Gordon ismételte Veres érdemeit), majd az őt követő Oszkó Péterről ejtett szót, aki révén további takarékosság és új adórendszer várható.

A miniszterelnök-jelölt sajnálatát fejezte ki, hogy szakértői kormányát csak az MSZP és az SZDSZ támogatja, márpedig egy szakértői kormánynál elképzelhető lenne egy szélesebb parlamenti támogatás is. Bajnai megköszönte beszédében az MDF-nek, hogy együttműködést ajánló megkeresésére választ kapott, ugyanakkor csalódást keltőnek nevezte a Fidesz és a KDNP visszautasítását. Ajtaja továbbra is minden párt előtt nyitva áll – hangsúlyozta a jelölt, a Gyurcsány-kormány minisztere.

az új kormány

Bajnai Gordon bemutatta szakértői kormányát: a tagok nagy meglepetést nem okoztak, a sajtóban megjelent információk megalapozottak voltak. Ez azt jelenti, hogy Balázs Péter lesz a külügyminiszter, Ficsor Ádám felügyeli a titkosszolgálatokat, Herczog László lesz a szociális miniszter. Kiss Péter tárca nélküli miniszter lesz, helyét Molnár Csaba veszi át. Draskovics, Székely, Szekeres, Hiller, Gráf és Szabó Imre marad a posztján. Molnár Károly innovációért felelős tárca nélküli miniszter posztja megszűnik, és a Vahl Tamás vezette gazdasági minisztérium alá kerül a feladat. Oszkó Péter lesz a pénzügyminiszter, Hónig Péter pedig Molnár Csaba energetikai tárcáját veszi át. Az önkormányzati miniszter Varga Zoltán lesz. (Az új miniszterekről részleteket itt olvashat!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik