Belföld

Bajnai nem akarja Orbánt legyőzni

Bajnai parlamenti beszédében ismétlődően hangsúlyozta: nem akar senkinek politikai vetélytársa lenni, pusztán a válságot akarja kezelni.

Rendkívüli idők rendkívüli megoldásokat igényelnek – mondta Bajnai Gordon a konstruktív bizalmatlansági indítványról parlamenti beszédében, az indítványhoz kapcsolódó vitában. Úgy vélte, pontot kell tenni a politikai válság végére, mert csak így lehet kezelni a gazdasági és szociális válságot.

Nem lesz vetélytárs

Bajnai többször elismételte: nem politizálni akar, hanem válságot kezelni. Nem lesz senkinek a politikai vetélytársa, nem akarja legyőzni se Dávid Ibolyát, se Fodor Gábort, se Orbán Viktort, a forintot, a munkahelyeket, az egyensúlyt kívánja megőrizni – ígérte.

A miniszterelnök-jelölt szerint az emberek bizalmát vissza kell szerezni, s felnőttként kell őket kezelni. Bajnai három utat látott:

1. Meg kell valósítani a válságkezelő programot.
2. Megvalósítani egy felpuhított csomagot – ehhez nem adja a nevét.
3. Tétlenség, várni egy új programra, előrehozott választások.

Bajnai természetesen az első verzióra szavazna. A kormány megalakítását rapid módon tenné Bajnai. Már a héten válságot kezelne, s a kormánya programjáról már az első kormányülés után beszámolna a nyilvánosságnak. Növekedés, egyensúly, bizalom, ezek a legfontosabbak.

Egy év, egy forint

A válságkezelés során lehet adócsökkentés, foglalkoztatásbővítés is. Ez vezet a bizalom visszaszerzéséhez. Egy év egy kormány egy forint – emlékeztetett vállalására Bajnai.

750 ezer lakás és 1 millió autóhitel van kint, mindenki a forintárfolyamot figyeli. A jelenlegi kormánynévsorban kiemelte Veres Jánost, aki kapcsán szerinte visszanyertük az egyensúlyi helyzetet (nevetés a sorokban, erre Bajnai Gordon ismételte Veres érdemeit), majd az őt követő Oszkó Péterről ejtett szót, aki révén további takarékosság és új adórendszer várható.

A miniszterelnök-jelölt sajnálatát fejezte ki, hogy szakértői kormányát csak az MSZP és az SZDSZ támogatja, márpedig egy szakértői kormánynál elképzelhető lenne egy szélesebb parlamenti támogatás is. Bajnai megköszönte beszédében az MDF-nek, hogy együttműködést ajánló megkeresésére választ kapott, ugyanakkor csalódást keltőnek nevezte a Fidesz és a KDNP visszautasítását. Ajtaja továbbra is minden párt előtt nyitva áll – hangsúlyozta a jelölt, a Gyurcsány-kormány minisztere.

az új kormány

Bajnai Gordon bemutatta szakértői kormányát: a tagok nagy meglepetést nem okoztak, a sajtóban megjelent információk megalapozottak voltak. Ez azt jelenti, hogy Balázs Péter lesz a külügyminiszter, Ficsor Ádám felügyeli a titkosszolgálatokat, Herczog László lesz a szociális miniszter. Kiss Péter tárca nélküli miniszter lesz, helyét Molnár Csaba veszi át. Draskovics, Székely, Szekeres, Hiller, Gráf és Szabó Imre marad a posztján. Molnár Károly innovációért felelős tárca nélküli miniszter posztja megszűnik, és a Vahl Tamás vezette gazdasági minisztérium alá kerül a feladat. Oszkó Péter lesz a pénzügyminiszter, Hónig Péter pedig Molnár Csaba energetikai tárcáját veszi át. Az önkormányzati miniszter Varga Zoltán lesz. (Az új miniszterekről részleteket itt olvashat!)

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.