Belföld

Sólyom megütközött Szabó Máté kijelentésén

Szabó Máté megütközést kiváltó megnyilvánulásai veszélyeztetik az országgyűlési biztos intézményébe vetett bizalmat - szögezte le Sólyom László köztársasági elnök szerdán, amikor hivatalában fogadta az állampolgári jogok országgyűlési biztosát.

A találkozón az államfő arra is felhívta Szabó Máté figyelmét, hogy csak a másik három – az általános ombudsmannal egyenrangú – országgyűlési biztossal együttműködve hatékony a jogvédelem.

A tájékoztatás szerint Sólyom László kifejtette az ombudsmannak, hogy “megütközést kiváltó megnyilvánulásai veszélyeztetik az országgyűlési biztos intézményébe vetett bizalmat”, de reményét fejezte ki, hogy jogvédő tevékenysége majd megerősíti azt. Szabó Máté hivatala a köztársasági elnök szavaira reagálva közölte: a megbeszélést Szabó Máté ombudsman megszívlelendőnek és tanulságosnak tekinti.

Sólyom László azt követően kezdeményezett találkozót az állampolgári jogok országgyűlési biztosával, hogy az ombudsman a Figyelőnetnek adott interjúban azt mondta, hogy egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal folytatott beszélgetéséből “kirajzolódott a kimondhatatlan: a “cigánybűnözés+ profilja”. Az ombudsman kijelentése miatt tucatnyi civil és jogvédő szervezet tiltakozott , s többen lemondásra is felszólították.

Szabó Máté az interjú megjelenését követően visszavonta a “cigánybűnözéssel” kapcsolatos szavait, de kijelentette: csak akkor mond le, ha olyan szervezetek szólítják erre fel, amelyeket az alkotmány erre feljogosít.

A szerdai találkozó után kiadott tájékoztatás szerint a köztársasági elnök értékelte, hogy az általános ombudsman fontos kérdésekben indított vizsgálatot, és megállapításai sok visszásságot tártak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik