Belföld

Aki kéznél volt, az írt alá Gyurcsány ellen

Kedd reggel az MSZP 78 képviselője benyújtotta a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítványt az Országgyűlésnek. A dokumentumot a teljes frakcióvezetés, és egy miniszter is aláírta.

Göndör István frakcióvezető-helyettes a FigyelőNetnek elmondta, hogy a szükséges 78 aláírást teljesen véletlenszerűen gyűjtötték össze a frakcióból. „Aki kéznél volt éppen, az írta alá” – fogalmazott.

Kéznél volt többek között Lendvai Ildikó az MSZP új elnöke, jelenleg még a frakció vezetője, a házelnök távozása esetén annak utódjaként felmerült Katona Béla, Szűcs Erika, munkaügyi miniszter, valamint Keleti György, Lamperth Mónika, Horváth Csaba, Kökény Mihály, Puch László, Bárándy Gergely, Gál J. Zoltán. A 78 aláírás nem abécé sorrendben követi egymást, Gyurcsány Ferenc nincs az aláírók között, mint ahogy nem találjuk a névsorban a Gyurcsányt nyilvánosan bíráló – Szanyi Tibort, Karsai Józsefet, Suchman Tamást – sem.

Aki kéznél volt, az írt alá Gyurcsány ellen 1

A parlament honlapján is olvasható indítvány gyakorlatilag egy mondat: “Az Országgyűlés a miniszterelnökkel szemben bizalmatlanságát fejezi ki, egyben Bajnai György Gordont miniszterelnökké megválasztja”.A javaslat indoklása is elég szűkszavú, abban mindössze leszögezik, hogy a képviselők legalább egyötöde a miniszterelnökkel szemben bizalmatlansági indítványt nyújthat be, amennyiben ezt a képviselők többsége támogatja, akkor azzal megválasztják az új kormányfőt is. Lendvai Ildikó aláírásával egy mellékletet is csatoltak a dokumentumhoz, ebben arra kérik Szili Katalint, az országgyűlés elnökét, hogy április 14-én tárgyalják meg az indítványt.

Lendvai irányít (fotó: Rédley Tamás-FN)

Lendvai irányít (fotó: Rédley Tamás-FN)

A javaslat napirendre kerüléséről várhatóan a házbizottság csütörtöki ülésén lesz szó. A konstruktív bizalmatlansági indítványról az Országgyűlésnek a benyújtástól számított harmadik nap után, de nyolc napon belül tárgyalnia kell. A konstruktív bizalmatlansági indítvány hivatalos formája határozati javaslat. Ennek előkészítését nem kell megelőznie bizottsági tárgyalásnak, és nem lehet hozzá módosító indítványt benyújtani. Ha időkeretet határoz meg a Ház, akkor a parlamenti vita minimum tíz órán át tart. Konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásakor nem kell újra szavazni a kormányprogramról.

A javaslatról várhatóan április 14-én szavaz a parlament. Ha a képviselők ezt megszavazzák, akkor Gyurcsány Ferenc helyett Bajnai Gordon lesz a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik