Belföld

Lendvai önkritikus

Lendvai Ildikó a legnehezebb és legfájdalmasabb megszorító lépésnek nevezte, hogy valószínűleg a mostani 13. havi nyugdíj korábban tervezett „beolvasztására" sincs mód.

Az új kormány válságkezelési programja biztosan nem fog teljes egészében befejeződni 2010-re. Azonban a legnehezebb, legkeserűbb, leggyorsabb – és talán a gazdaságélénkítő – lépések is elkezdődnek – közölte az MSZP vasárnap megválasztott új elnöke erről a Magyar Televízió Napkelte című műsorában.

„Normális dolog a tüntetés”

Az előrehozott választásokkal kapcsolatban úgy vélekedett: természetes és normális, ha a válságkezelő lépéseket az emberek különböző konstrukciókban képzelik el. „Az, hogy vasárnap tüntetés volt (…), azt én egy normális dolognak érzem. Nem nemzetárulás azt hinni, hogy az előrehozott választás a jobb, és nem nemzetárulás ennek az ellenkezőjében hinni. Én (…) az ellenkezőjében hiszek” – fogalmazott.

A Medgyessy-kormány 100 napos programjával kapcsolatban úgy fogalmazott: utólag hibának látszik, akkor azonban a világgazdaság felívelő periódusban volt. „Mindenki azt hitte, hogy megvan a fedezete; nem védem, nem volt meg” – mondta. Hibának nevezte, hogy a szociális túlköltekezést nem tudták megakadályozni 2006 előtt, az ez utáni időszakot viszont – mint fogalmazott – vállalja.

„Nem én vagyok a főnök”

Arra a felvetésre, hogy meddig fog tartani pártelnöki mandátuma, úgy reagált: ez körülbelül egybeesik a párt jogrendszere szerinti rendes határidőkkel.

Arra, hogy ki lesz Bajnai Gordon főnöke, közölte: „nem én vagyok a főnök, hanem az ország igénye a főnök”. A kormánytagokkal kapcsolatban kiemelte: tiltólista nincs, alkalmassági lista viszont van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik