Belföld

Csőd szélén a HospInvest?

Csődvédelmet kért az egészségügyi ellátás folyamatos fenntartása érdekében a HospInvest Zrt. Mivel azonban az OEP megsegíti őket, az összesen öt kórházat fenntartó cég a betegellátás zökkenőmentességét ígérte, illetve azt, hogy a dolgozók megkapják fizetésüket. Nem ez azonban az első jelentős botrány a HospInvest körül.

A HospInvest Zrt. a hét végén közgyűlést tartott, amelyen átalakították a cég vezetését, beleértve a felügyelőbizottságot is. A tanácskozás még tartott, amikor megérkezett a CIB Bank lépéséről szóló hír: a pénzintézet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által betegellátásra átutalt összeget teljes egészében az általa lejárttá tett hitel törlesztésére fordította.

Ebben a helyzetben döntöttek úgy, hogy a csődvédelem az egyetlen lehetőség a HospInvest által működtetett kórházak működésének biztosítására és a folyamatos betegellátás fenntartására. A kérelem a hozzájuk tartozó kórházakat és leányvállalatokat is érinti- ezt jelentette be társaság igazgatója. Kollányi Gábor úgy fogalmazott: „ez a társaság gazdálkodását olyan mértékben korlátozza, hogy egyetlen jogszabályi lehetősége az egészségügyi ellátás folyamatos fenntartására, ha csődvédelmet kér.”

Meghátrált a bank?

Kollányi Gábor felidézte, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a közelmúltban eladta a cégcsoportban szerzett részesedését. Szerinte az EBRD távozásának alapvető oka, hogy Magyarországon leálltak az egészségi reformok. Bár a Hospinvest cégcsoport a működéshez szükséges állandó és biztos OEP-finanszírozással rendelkezik, a bank ennek ellenére “meghátrált” – kommentálta a lépést az elnök.

A HospInvest Zrt. szolgáltatói felelőssége tudatában, a betegei érdekében azonnali párbeszédet kezdeményez azokkal az önkormányzatokkal, amelyek számára egészségügyi szolgáltatást biztosít – közölte Kollányi Gábor. A cég öt kórházat működtet: Kiskunhalason, Hatvanban, Parádfürdőn, Gyöngyösön és Egerben, valamint négy rendelőintézetet Százhalombattán, Jánoshalmán, Kecelen és Kiskőrösön.

Zökkenőmentes betegellátást ígérnek

A HospInvest Zrt. biztosítja a betegellátás zökkenőmentességét. Állításuk szerint ugyanis előleget kap az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) a betegellátás, illetve a dolgozók járandóságának biztosítására – közölte Sós Tamás, a Hevesi megyegyűlés szocialista vezetője.

HospInvest - jött, látott, csődbe megy? (Fotó: MTI)

HospInvest – jött, látott, csődbe megy? (Fotó: MTI)

Sós Tamás a tárgyaláson elhangzottakról elmondta: Kollányi Gábor arról tájékoztatta őket, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egy szakmai befektetővel, amely részesedést kíván szerezni a társaságban. Ily módon pótolnák az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kiválásával kieső pénzügyi forrásokat.

Rájár a rúd a HospInvestre

Első fokon érvénytelenítette a Heves Megye Önkormányzat és a HospInvest Zrt. közötti, az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház működtetésére kötött szerződést a közelmúltban a Nógrád Megyei Bíróság. Az ítélet ellen a cég, és a Heves Megyei Önkormányzat 15 napon belül fellebbezhet.

A bíróság a döntését azzal indokolta, jogszabályba ütközik, hogy a pályázó HospInvest nem a meghatározott formában csatolta a banki igazolást, a megyei önkormányzat pedig az igazolási hiányosságról tudva kötötte meg a szerződést. A pályázati kiírás szerint olyan banki igazolást kellett volna bemutatni, ami azt tartalmazza, hogy a pályázó számláján 2005. január elseje óta nem volt tartozás. A HospInvest igazolását viszont 2008. január 3-án állították ki két évre visszamenőleg. A banki igazolás hiányossága pótolható lett volna, de ezt csak határidőn túl tette meg a HospInvest.

A megyei önkormányzatnak emellett egymillió forintos perköltséget kell megfizetnie, a HospInvestre kétmillió forintos perköltséget róttak ki, ezt a pénzt az egri önkormányzatnak kell megfizetnie. Emellett a HospInvest Zrt.-nek 900 ezer forintos feljegyzett kereseti illetéket is fizetnie kell.

A HospInvest Zrt. elnöke, Kollányi Gábor egyelőre csak annyit közölt, hogy a jogerős ítéletig a cég nem nyilatkozik az ügyről, illetve, hogy a döntés ellen fellebbeznek. A másodfokú ítéletre nagyjából fél évet kell várni. Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke sem volt túlságosan bőbeszédű. Annyit mondott, hogy tiszteletben tartják az ítéletet. “Az ítélet kézhezvételét követően elemezzük az ítélet indoklását és ez alapján döntünk arról, hogy élünk-e 15 napon belül a fellebbezéssel.”

Nem ellentmondásos döntés

Az igen szövevényes ügy hátterében egy másik bírósági döntés áll. Szeptember közepén a Heves Megyei Bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte azt a határozatot, amely március végén a HospInvest Zrt.-t hozta ki győztesnek az egri Markhot Ferenc Kórház üzemeltetésére kiírt pályázaton. Alig egy héttel később az ÁNTSZ pedig megadta az engedélyt a cégnek a működtetésre.

Az FN-nek két jogász is azt mondta, a két dolog csak látszólag ellentmondásos: a közigazgatási és a polgári jog két külön jogág. Azaz “alá-fölé” rendelési viszonyban nem állnak egymással, és – a konkrét ügynél maradva – közvetlenül nem is érinti egyik döntés a másikat. Ahogyan egyikük fogalmaz: “A HospInvest a Heves Megyei Önkormányzattal kötött vagyonkezelésről szóló szerződése a polgári jog kategóriájába tartozik, az a döntés, amellyel a Heves Megyei Bíróság megsemmisíti az önkormányzatnak a pályázat értékelésével kapcsolatos közigazgatási határozatát (ami alapján szerződést kötött céggel), pedig a közigazgatási jog kategóriájába tartozik.”

Peches HospInvest

A HospInvestre egyébként már korábban is rájárt a rúd: ha nem lett volna elég, hogy a múlt évben a cég és az egri “kórházvédők” harcától volt állandóan hangos a sajtó, az átvétel után egy másik problémával is szembe kellett nézniük: tavaly év végén az ÁNTSZ, ha ideiglenesen is, de megvonta a kardiológiai osztályuktól a működési engedélyt.

Kosztura László, a HospInvest régiós igazgatója lapunknak azt mondta: a felfüggesztésnek az volt az oka, hogy az átvételkor az egész kardiológiai osztály felállt, “nem maradt egyetlen orvos és szakdolgozó sem. Akik pedig jöttek volna, őket megfenyegették. Hiába volt már érvényes munkaszerződésünk orvosokkal, mert ennek hatására mégis visszaléptek”. Kosztura László hozzátette: március elsejétől viszont hét orvossal újranyílt az osztály.

Emellett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is vizsgálódott. Ők azt nézték, nem ütközik-e a versenyjogba az, hogy az egri kórház működtetésének átvételével a HospInvesthez tartozik az összes kórház Heves megyében. A fúziós engedélyezési eljárást a cég maga kérte szeptemberben, ilyen esetekben ugyanis ez előírás. Kiderült: nem kell a Gazdasági Versenyhivatal engedélye ahhoz, hogy a HospInvest működtesse az egri Markhot Ferenc Kórházat.

7,5 milliárdos bevétel

A HospInvest-csoport tagjainak 2007-es együttes nettó árbevétele – a csoporton belüli forgalom nélkül –14,5 milliárd forint volt. Ebből több mint 7 milliárd forintot tett ki az OEP-finanszírozás. A cégnél így a GVH szerint legfeljebb 7,5 milliárd forint piaci bevételről beszélhetünk.

Ez az egri kórház 400 milliós piaci tevékenységből származó bevételével együtt nem lépi át a versenytörvényben meghatározott 15 milliárd forintos küszöböt. A dolognak volt tétje: ha a GVH szerint a versenyjogba ütközött volna az egri kórház átvétele, az visszamenőleg is hatással lehetett volna az ügyre.

Átadás-átvétel pontról pontra

Az egri kórházat korábban a Heves Megyei Önkormányzat működtette. 2007. november 30-án a megyei önkormányzat pályázatot írt ki az 500 millió forintos adóssággal küszködő intézmény működtetésére. Pályázatot adott be a Hospinvest Zrt., a Debreceni Egyetem, és Eger önkormányzata is.

Február 29-én a Heves Megyei Önkormányzat határozata a HospInvestet nyilvánította a pályázat győztesének. Március 25-én a Heves Megyei önkormányzat arról határozott, hogy vagyonkezelő szerződést köt a HospInvest Zrt.-vel. A 20 évre szóló szerződést március 27-én aláírták. Szeptember 29-én a cég megkapta az ÁNTSZ-től a működési engedélyt az egri kórházra. Október 29-én pedig finanszírozási szerződést kötött vele az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A HospInvest Zrt. november 1-től átvette a kórház működtetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik