Belföld

Bajnai elé járulnak a miniszterek

Helyzetjelentést kér a héten minden minisztertől Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt: Gráf József már járt nála, kedden Szűcs Erikával, Veres Jánossal és Kiss Péterrel találkozik. Bajnai korábban világossá tette, hogy a válságkezelésben kulcsfontosságú tárcák élére ő jelöl majd minisztereket, amelybe sem az MSZP-nek, sem az SZDSZ-nek nem hagy beleszólást.

Bajnai Gordonhoz a miniszterek egyenként, államtitkárukkal együtt mennek egyeztetni. Hétfőn délelőtt az agrártárcától Gráf József és Gőgös Zoltán járt nála. Délután a környezetvédelmi minisztérium irányítóival és a tárca nélküli miniszterekkel egyeztet.

Gráf József az MTI-nek megerősítette: Bajnai Gordonnal délelőtt áttekintették az agrárium helyzetét, a beruházásokat és a támogatási rendszert. Mint mondta: „teljes nézetazonosság” volt köztük. Hozzátette, a miniszterelnök-jelölt több területen javaslat kidolgozását kérte tőle. Példaként a támogatások kifizetésének felgyorsítását említette. Személyi kérdésekről nem volt szó.

Az MTI úgy tudja, hogy Bajnai Gordonhoz kedden megy Szűcs Erika szociális miniszter, Veres János, a pénzügyi tárca irányítója és Kiss Péter kancelláriaminiszter.

A miniszterelnök-jelölési folyamatban korábban Bajnai Gordon egyértelművé tette a szocialisták számára, hogy több feltétele is van jelöltségének. Ezek közé tartozik, hogy a „válságkezelésben közvetlenül részt vevő” tárcák élére ő jelölhessen minisztert.

A távirati iroda információi szerint Bajnai Gordon szintén megkezdte az egyeztetést azokkal a szakemberekkel, akiket kormányzati szerepvállalásra akar felkérni.

A miniszterelnök-jelölt az MSZP múlt csütörtöki frakcióülésén azt mondta: a miniszterek kinevezésénél az SZDSZ nem kaphat vétójogot, mint ahogy a fontos tárcák esetében a szocialista frakció sem. „A személyi döntések nem tűnhetnek politikai mutyinak, hatalomtechnikai trükknek” – mondta Bajnai Gordon. Az MTI úgy tudja, eközben az utolsó egyeztetések zajlanak a válságkezelő programról is, amelynek napokon belül elkészülhet a végleges változata.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik